Maidanezii

Discuții aprinse în ultimele zile după ce în presă s-a anunțat că legea privind eutanasierea câinilor maidanezi a trecut de Camera Deputaților și merge la promulgare.
Marți,  22 noiembrie 2011, Camera Deputaților în calitate de camera decizionala a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de ugenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stapân. În favoarea legii s-au înregistrat 168 voturi, în timp ce 111 deputaţi au fost contra, iar 14 s-au abţinut.
Forma adopatat este disponibila aici : [Download not found]

Este interesant de menționat următorul fragment din lege:

„Art. 7. – (1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform prevederilor anexelor nr. 4 şi 5, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective.”

Ce înseamnă asta? Ca decizia de eutanasiere a acestor câini poate fi luată de către consiliile locale după ce se consultă populația.
Cine pariază că nu se vor face referendumuri pentru consultarea populației? Pariem că nici un consiliu local nu va lua hotărârea de o omorâ câinii?

Este interesant de urmărit și reacțiile apărute dupa anunțul de promulgare a legii în Camera Deputaților, reacții ale diferiților primari care s-au trezit să vorbească probabil fără să fi citit forma legii promulgate. Asfel primarul Sucevei, Ion Lungu precizează că la Suceava cânii comunitari nu vor fi eutanasiați ci vor fi adunați de pe străzi  (până acum cine l-a împiedicat sa facă asta?). Nici măcar nu a apărut legea, nu s-a consultat populația, dar el deja a luat decizia. Te’n măta!

O alta modificare interesantă este următoarea:

„Art. 13 1
– Sunt interzise creşterea şi adăpostirea câinilor pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau a deţinătorului acestuia.”

Se și sancționeaza:

„Art. 14. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4 alin. (4), art. 13 1, 13 2 şi 13 5 , cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;”

Să vedem atunci cine va mai hrăni câinii din jurul blocului!

Ținând cont că este o problemă controversată și o decizie de eutanasiere a câinilor maidanezi ar duce la pierderea voturilor la viitoarele alegeri, estimez că nici o autoritate locală nu va lua decizia de eutanasiere a câinilor fără stăpân.

Aștept totuși cu nerăbdare promulgarea legii și publicarea în Monitorul Oficial și apoi apariția normelor de aplicare, deciziile consiliilor locale. Cred că va dura cel puțin 5-6 ani până va mișca ceva.
Ar fi un lucru benefic să scăpăm de câinii maidanezi care au cucerit orașele. Din punctul meu de vedere să îi și eutanasieze, vreau doar să ma simt în siguranță atunci când ies din casă.

Sper să nu apară pe aici vre-un comentator de la vre-o asociație de protecție a animalelor că aș avea multe să îi povestesc.

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

2 thoughts on “Maidanezii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.