Live streaming

În acest week-end s-a desfășurat Supercupa OMNIA 2011 la minifotbal pe terenul Salii de sport din Ipotesti Suceava, eveniment organizat de Club Omnia Sport, Netcom Activ si Arond.
Pentru ca evenimentul să poate fi văzut și de cei care nu pot ajunge în locația în care  se desfășoară, s-a ales soluția de transmitere în direct a competiției pe internet, pe site-ul clubului.
În faza de testare am încercat cu o camera Mobotix M12D, dar datorită faptului că îmi furniza doar imagini JPEG am mers pe soluția AXIS.
Axis 233D streamingAstfel, am folosit o camera IP Axis 233D in carcasa de exterior (T95A – carcasa termostata). Ca și specificații tehnice ale acestui echipament avem:

  • Sezor: ¼” ExView HAD Progressive scan CCD
  • Lentila: 3.4 – 119 mm, F1.4 – 4.2, autofocus, automatic day/night, horizontal angle of view: 1.73° – 55.8°
  • Compresie video: MPEG-4 Part 2 (ISO/IEC 14496-2), Motion JPEG
  • Rezolutie: NTSC: 704×480 – 176×120, PAL: 704×576 – 176×144
Mai multe detalii despre acest echipament gasiti pe site-ul producatorului: http://www.axis.com.
Camera nu dispune de microfon, dar are intreare pentru microfon extern sau o altă sursă de semnal audio.
Pentru realizarea transmisiei pe internet am conectat această cameră direct la conexiunea oferita de ISP-ul local din Ipotesti Suceava, setând manual informațiile referitoare la conexiune (adresa IP, netmask, default gateway).  Nu am folosit o sursă externă de semnal audio, s-a transmis doar video.
Pentru vizualizarea imaginilor de catre vizitatorii site-ului, am ales solutia de a folosi plugin-ul JW Player Plugin for WordPress, datorită faptului că site-ul http://www.clubomniasport.ro se bazeaza pe WordPress. Acest player poate fi însă folosit pe orice site, chiar dacă nu folosiți WordPress. Puteți să îl descărcați și să găsiți toate informațiile necesare pe site-ul oficial.
Revenind la setarea plugin-ului, am definit un nou player din meniul de administrare al plugin-ului, player cu caracteristicile: înălțime 500, lătime 576, autostart true, controlbar buttom, skin default, mute true. Pe pagina dedicată am inserat acest player, care reda fișierul .flv disponibil la adresa http://86.107.127.129:8080/stream.flv.
Probabil vă întrebați care este legătura între fișierul respectiv și imaginile obținute de la camera AXIS 233D montată în sala de sport. Pai, pe serverul cu IP-ul 86.107.128.129 rulează VideoLAN vlc sub freeBSD care îmi transformă flux-ul video MPEG-4 de la camera video în fișier flv care poate fi redat de către player-ul de pe site.
Pentru a face acest lucru, după ce am instalat vlc, l-am executat cu următoarea comandă:
vlc-wrapper rtsp://user_camera:parola_camera@adresa_ip_camera/mpeg4/media.amp --sout '#transcode{vcodec=FLV1,vb=4500,ab=32,fps=30,acodec=none} :standard{acce
ss=http{mime=video/x-flv},mux=ffmpeg{mux=flv},dst=86.107.127.129:8080/stream.flv}'

Clienții care accesau site-ul pentru a vedea live meciurile turneului foloseau lățimea de bandă a serverul pe care rula vlc, nu accesau direct camera.

Am ales această soluție pentru a economisi lățimea de bandă folosită de camera Axis în rețeaua ISP-ului local din Ipotești, Suceava și pentru a evita blocarea acesteia în cazul unei accesări numeroase.

Fiecare client care accesa site-ul pentru a vedea în direct imagini de la turneul Supercupa OMNIA 2011 folosea circa 512kbps.

Graficul de mai sus este realizat cu netlimiter sub Windows 7.
În cursul primei zi a competiției, graficul cu traficul pe interfața publică a serverului arata în felul următor:

 De reținut că în mod normal upload-ul este de maxim 2Mbps.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “Live streaming

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.