Prima tentativă de „minare” cryptomonede

Prin decembrie 2017 prețul cryptomonedei Bitcoin a ajuns pe la 19.000 dolari, moment în care m-am gândit să fac primii pași în construirea unui sistem de minat cryptomonede. Până m-am gândit, m-am răzgândit, m-am codit, am calculat, m-am documentat, s-a făcut sfârșitul lunii ianuarie atunci când m-am apucat de testat.

Pentru început am achiziționat două plăci video ASUS AMD Radeon RX 550, 2GB GDDR5, 128bit, RX550-2G (483 lei bucata) pentru cele două sloturi PCI-e ale sistemului DELL Vostro 230 pe care îl aveam prin casă din 2011. Cum însă sloturile sunt apropiate pe placa de bază, nu exista loc fizic să pun cele două placi, drept pentru care mi-am cumpărat un riser PCI-e (30 lei). Acesta este format dintr-o placuță cu mufa USB care se conectează în slotul PCI-e din placa de bază, un cablu cu conectori USB la ambele capete și placa cu slot PCI-e x16 în care se introduce placa video. Bineînțeles că aceasta placă trebuie alimentată cu tensiune folosind un cablu separat, pe cablul cu conectori USB are loc doar transferul de date.

Ca și sistem de operare am folosit Windows 10, pe 64 biți, instalat pe un SSD de 64GB. Pentru plăcile video nu am folosit driverele care au venit pe CD ci am instalat Radeon Software Crimson ReLive Edition Beta for Blockchain Compute de pe site-ul amd.com.

Având în vedere caracteristicile tehnice ale plăcilor video ASUS AMD Radeon RX 550, 2GB  am ales să minez cryptomoneda MONERO (XMR). Pentru acest lucru mi-am creat un portofel folosind serviciul MyMonero. Apoi, aveam nevoie de un software pe care să îl folosesc pentru operația de minat. Cele două alternative pe care le-am testat sunt: Xmrig-AMD și xmr-stack.

O singură placă RX 550, 2GB poate oferi un hash rate de 395H/s fără setări speciale. Totuși, cu modificări ale BIOS-ului plăcii video se pot obține cifre de genul 455H/s cu o singură placă, deci o creștere  de 15%. Eu am procedat în felul următor pentru a modifica BIOS-ul plăcilor video AMD Radeon RX 550, 2GB:

  • am descărcat programul AMD/ATI ATIFlash 2.77
  • am folosit AMD/ATI ATIFlash 2.77  pentru a copia conținutul BIOS-ului plăcii video într-un fișier
  • am descărcat programul PolarisBiosEditor cu ajutorul căruia am făcut modificările în fișierul salvat la pasul anterior
  • am scris noul fișier modificat cu PolarisBiosEditor in BIOS-ul plăcii video cu AMD/ATI ATIFlash 2.77
  • pentru a recunoaște placa video după modificările de BIOS avem nevoie de AMD/ATI Pixel Clock Patcher pe car il rulam si apasând butonul „YES” se aplica semnatura si patch-ul
  • am configurat și rulat softul care lucreaza efectiv cu plăcile video și cu pool-ul de unde ia date și trimite rezultate: XMR-STACK

Alte detalii:

  • În PolarisBiosEditor am folosit doar setarea „One step timings”, făra alte modificări;
  • pentru fiecare placa am folosit cate 2 thread-uri, cu intensitate de 400 (testat si 376, 380, 412 etc)
  • se poate face overclock la frecventa GPU și memorii de pe placa video folosind MSI Afterburner sau WattMan din AMD Radeon Settings.
  • am testat și un PCI-e spliter 1:4 pe care l-am conectat in slotul PCI-E x1 și am putut folosi apoi 4 plăci video pe acel slot

Softurile la care fac referire în articol le puteți descărca și de aici:

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “Prima tentativă de „minare” cryptomonede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.