AdGuard Home

Pe sistemul cu linux de acasă care printre altele este și pe post de router, rulez într-un container Docker software-ul AdGuard Home.
Acest software mă ajută să scap de anunțurile de pe paginile web, din fișiere video, aplicații, jocuri etc pe toate dispozitivele din casă, fără a fi necesar să instalez pe fiecare în parte software adițional, să fac la fiecare setări suplimentare și să actualizez liste de filtre pe fiecare dispozitiv.
O facilitate pe care o apreciez și care funcționeaza foarte eficient este „controlul parental”, site-urile cu conținut pentru adulți sunt blocate cu succes.

Acest software încorporează de fapt un server DNS care oferă răspunsuri la interogările DNS din rețeaua internă în funcție de filtrele activate și listele încărcate.

Filtrele implicite cu care vine acest software se bazează pe patru liste:

Se observă în imaginea de mai jos și numărul de reguli conținute de fiecare listă în parte:

Liste filtre AdGuard Hme

Actualizarea acestor filtre se face în mod automat, la un interval reglabil din secțiunea de setări generale. Alte setări disponibile în secțiunea respectiva sunt prezentate în imaginea următoare:

AdGuard Home - Setari generale

Tot aici există un număr de servicii predefinite a căror blocare se poate activa printr-un click (ex: Facebook, Twitter, Snapchat, Discord, eBay, Steam, TikTok, YouTube, Netflix etc):

AdGuard Home - servicii blocate

În sectiunea de setari DNS software-ul permite setarea de limite pentru numărul de interogări pe secundă pe care le poate face un client și tipul răspunsului în cazul unui domeniu care există în lista de filtrare:

AdGuard Home - setari DNS

Alte setari în această secțiune se refera la: serverele DNS Upstream, setări de acces pe baza de IP, domenii blocate etc.
Interfața de management poate fi accesată prin conexiune securizata (HTTPS) dar securitatea nu se oprește aici ci există suport pentru DNS-over-HTTS și DNS-over-TLS.
Dacă este necesar, AdGuard Home poate fi configurat și ca server DHCP, alocănd astfel adrese IP în rețea.

AdGuard Home oferă statistici detaliate referitoare la numărul de interogări efectuate, numărul de interogări blocate, top domenii interogate, top domenii blocate, top clienti care au efectuat interogări precum și un loc detaliat de interogări.

AdGuard Home - prima pagina

Personal folososesc acest software de circa un an și sunt multumit de rezultate. Îl am instalat ca și addon la Hass.io. La momentul actual versiunea de addon este 2.3.2.

hass.io - addon adguard

Integrat în interfață Lovelace a Hass.io, card-ul pentru AdGuard Home arată așa:

AdGuard Home - integrare hassio

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.