Milano, Varenna, Lacul Como

La începutul lunii martie 2017 am fost într-un city break la Milano, Italia. Din fericire, după modernizarea aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava au început să fie operate aici curse de către operatorul low-cost Wizz Air. Costul călătoriei pentru două persoane dus-întors cu avionul de la Suceava la Milano Bergamo cu Wizz Air a fost de circa 100 euro (cu opțiunea de a alege locul dorit). Dacă urmăriți site-ul lor si ofertele speciale, cu siguranță veți găsi zboruri mai ieftine.

Orarul de zbor nu a fost prea strălucit, plecarea de pe aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava a fost la ora 13:53 (cu o întârziere de 18 minute)  și a ajuns la Bergamo la 14:55 ora locală.

Zbor cu Wizz Air Suceava - Milano Zbor cu Wizz Air Suceava - Milano - nori Zbor cu Wizz Air Suceava - Milano - nori jos

Neavând bagaj de cală, am trecut foarte repede de controlul de securitate de la aeroportul Orio al Serio din Bergamo și ne-am prezentat direct la autobuzul din fața clădirii aeroportului pentru transfer la Milano. Biletele se cumpără direct de la șofer și au costat, dacă îmi amintesc bine, 5 euro. Puteți însă cumpăra si online bilete pe site-ul http://www.orioshuttle.com/_eng/. Din fericire vă duce până la gara centrală din Milano, de unde aveți diverse posibilități de transport: tren, metrou, autobuze etc.

În ceea ce privește călătoriile cu metroul în Milano, câteva dintre costurile pentru călătorii în zona „urbană” sunt:

  • 1,5 euro calatoria – valabil 90 de minute după validare;
  • 13,8 euro pentru 10 călatorii – fiecare călatorie valabilă 90 de minute după validare;
  • 4,5 euro pentru bilet de o zi – valabil 24 de ore de la validare.

Pe site-ul operatorului găsiți informații despre toate bilete/abonamentele urbane. Noi am ales bilet valabil o zi, de fapt 24 de ore de la prima validare. Astfel, dacă efectuați prima călatorie după amiaza la ora 15, biletul este valabil pâna a doua zi la ora 15.

Biletele pentru metrou se pot achiziționa de la diverse magazine sau, mai simplu, de la automatele de bilete. Acestea funcționeaza impecabil și primiți și restul dacă nu aveți banii potriviți. Rețineți că trebuie să păstrați biletul până la ieșire pentru că de cele mai multe ori este necesară introducerea acestuia în turnicheți pentru a putea ieși.

Cazarea în Milano am ales-o de pe Booking.com, fiind situată în apropiera stației de metrou Udine. Spre deosebire de Torino, aici nu există trenuri de metrou automate. Hărțile afișate sunt detaliate și ușor de înteles și dacă urmezi indicatoarele nu ai cum să nu te descurci cu transportul public în Milano.

După ce ne-am cazat, am luat metroul către stația Milano Centrale (unde este gara centrală de care spuneam mai sus) și apoi am început să explorăm orașul, la pas, până noaptea târziu.

Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano Milano - City Break - ce vizitam in Milano

La un moment dat am ales să mergem cu metroul către stația Duomo și la ieșirea din subteran…waw! Am rămas uimiți de măretia Domului din Milano cănd am ieșit de la metrou la cățiva metrii de zidurile sale, urmând indicatoare spre „Piazza del Duomo„. Impresionant.

Milano - Duomo din Milano noaptea

Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano

Bineînțeles că la ora aia târzie nu se putea vizita, dar ne-am bucurat de o piață aproape goală și am continuat să mergem făra o țintă anume prin orașul Milano, admirând vitrinele.

Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano

Am fost uimit să vad că încă mai au multe telefoane publice (funcționale) și un sistem de închiriat biciclete interesant. Detalii despre închierere biciclete în Milano aveți pe site-ul BikeMi.

Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano Milano - noaptea in Milano

A doua zi, cu o minimă documentare înainte, am ales să mergem în nord, în afara orașului, la Varenna. Am ajus ușor: de la cazare cu metroul până la gara centrală, unde am cumpărat bilete de la automat pentru Varenna Essino. Înformații despre orarul trenurilor și achiziția de bilete online găsiți pe site-ul Trenitalia. Prețul călatoriei, doar dus, a fost de doar 6,70 euro de persoană și în circa o oră am ajuns la Varenna, după ce am avut o bună parte din drum priveliște asupra Lacului Como. Bine, asta când nu eram în tuneluri și au fost câteva…

Am luat-o la pas prin orăsel și pe malul lacului Como. Vremea nu era propice pentru o plimbare cu feribotul (vântul era destul de puternic și rece), așa că am ales să nu mergem și in Bellagio. În schimb am urcat până la Castello di Vezio, pe care nu l-am vizitat la interior. Poate altă dată.

Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano Varenna - Lacul Como - City Break Milano - ce vizitam in Milano

După amiază ne-am întors în Milano. De această dată, avem o țintă. Doream să ajungem la biserica San Bernardino delle Ossa, unde este o mică capelă decorată cu oase și cranii omenești, provenite dintr-un vechi cimitir existent in acel loc. Ea se află în laterala bisericii  Santo Stefano Maggiore. Nouă ne-a fost destul de greu să o găsim. De fapt, sa găsim intrarea.

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Biserica oase Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Biserica oase Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Biserica oase

Am remarcat în oraș si organizarea de șantier în cazul renovărilor de fațade sau lucrări de construcții. A se vedea în imaginile de mai jos. Exact ca la noi.

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano

Am reușit să ajungem iarăși la Domul din Milano. De această dată ziua, astfel încat am reusit să îl admirăm în detaliu, să admirăm statuile cu care sunt decorați pereții și chiar să urcăm sus, pe acoperiș. Urcarea se poate face atat pe scări, căt și cu liftul. Cum nouă ne place mersul pe jos, am ales scările.

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - Domul din Milano

De sus, de pe acoperișul Domului din Milano, orașul se vede frumos.

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul

De remarcat și copacii/spațiul verde din balcoane și de pe terasele clădirilor din Milano. În contradicție cu politica lu’ Lungu de la Suceava (pentru cine nu știe, e vorba de tovarășul primar) care a decis să scoata gardul viu că cică nu-i bun.

Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul Minivacanta in Milano - ce vizitam in Milano - orasul

În ceea ce priveste Domul din Milano, la interior este la fel de spectaculos ca și exteriorul.

Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano Citybreak Milano - Domul din Milano

Nu trebuie să ratați nici descoperirile arheologice din subsol. Este foarte interesant și faptul că s-au făcut lucrări de săpătura în imediata apropiere a unei asemenea clădiri. La noi în țară le-ar fi trebuit 100 de ani doar sa obțină avizele necesare și un camion de documente, în 3 exemplare ștampilate pe fiecare pagină. Informații despre descoperirile arheologice puteți găsi pe site-ul oficial.

Citybreak Milano - Arheologie Citybreak Milano - Arheologie Citybreak Milano - Arheologie

Citybreak Milano - Arheologie Citybreak Milano - Arheologie Citybreak Milano - Arheologie Citybreak Milano - Arheologie

După ce am iesit din această clădire impresionantă, am mers alături la Galleria Vittorio Emanuele al II-lea, locul ideal pentru shopping. Dacă aveți bani. Mulți bani.

Citybreak Milano - Shopping la Milano Citybreak Milano - Shopping la Milano Citybreak Milano - Shopping la Milano

Prin plimbările fără un țel anume, am ajuns și la Castelul Sforzesco din Milano. E un obiectiv care merită vizitat, dar nu ratați nici parcul Sempione din spatele acestui castel.

Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak

Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak Obiective Milano - Castelul Sforzesco - Milano citybreak

Cum vrea era frumoasă, mai caldă decât e la noi în Suceava în perioada aceasta a anului, am profitat de soare și ne-am plimbat prin oraș, bucurându-ne de aceasta mini-vacanță.

Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano Minivacanta la Milano - ce vizitam in orasul Milano

În ceea ce priveste mâncarea, pentru un prânz aveți nevoie de circa 12 euro de persoana pentru un fel, deci pe la 40-50 euro cu tot cu băuturi. Seara puteți alege localurile care oferă „aperitivo”, care înseamnă că plătești pentru o băutură circa 10-12-15 euro și te servești singur cu mâncarea pusă la dispoziție la bufet.
Pentru orientare am folosit Google Maps și aplicația Here Maps care funcționează și offline. M-am pregătit cu un acumulator extern de 6300mAh, dar nu a fost nevoie să il folosesc, acumulatorul telefonului meu Huawei Mate 7 a făcut față cu brio unei folosiri de o zi cu gps pornit, trafic de date, ecran activat mult timp, aplicații de navigare, email, browser, cameră foto.

Milano este un oraș care merită vizitat. Dacă aveți ocazia, alocați pentru el măcar 2 zile. Noi a trebuit să ne întoarcem miercuri dimineața. cu decolare la 9:50 din Bergamo. Ar fi bine să vă luati o marjă de siguranță în ceea ce priveste timpul la aeroport pentru că dureaza ceva să îl parcurgeți de la controlul de securitate până la poarta de îmbarcare. Am plecat din Italia pe o vreme frumoasă de primăvară și am ajuns la Suceava pe vânt și ploaie. Și aici, la aeroportul „Ștefan cel Mare” nu avem nici un autobuz de transfer aeroport – oraș. Va fi unul oare peste…2 ani? 5 ani?

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.