Vehicule de șantier pe drumurile publice

buldozerDin vagile mele cunostinte privind Codul Rutier știu că este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor neinmatriculate și că acest lucru este sancționat de către legislația din România. Totuși, de multe ori îmi este dat să vad în comuna Șcheia din județul Suceava câte un utiliaj folosit pe șantiere circulând pe drumul european E85.
Chiar astăzi, în timp ce mă întorceam de la masă, în fața mea se mișca cu viteza melcului un buldozer fără nici o plăcuță de înmatriculare sau vreun semn de identificare. Am stat în spatele lui circa 500 de metrii, mergând în treapta a doua și urându-i numai de bine conducătorului utilajului precum și sefului lui care l-a trimis cu mastodontul pe drumurile publice. La un moment dat, acostamentul drumului îi permitea să iasă de pe partea carosabilă, dar nenea mergea impasibil, ba chiar gesticula la claxoanele pe care i le-am dat pentru a-i sugera să facă un pic de loc pentru a-l depăsi noi, cei aflați în coloană în spatele lui.
Cu vre-o sută de metrii mai încolo reușesc să îl depășesc în siguranță, claxonându-l și încercând să-l întreb din mers de numerele de înmatriculare. Zgomotul produs de motorul acestuia nu mi-a permis să mă fac înțeles pentru stimabilul șofer. Bineînțeles că au urmat claxoanele acestuia care în mod sigur nu erau un mod de a-mi mulțumi.
După ce m-am repliat din depășire, după o curbă ușoară la dreapta, în următoarea intersecție observ un echipaj de poliție (cu „p” mic), echipaj format din doi curcani agenți. Super! Opresc lângă ei și le atrag atenția că utilajul din spatele meu probabil nu este înmatriculat, neavând nici o plăcuță. Imi zice că îl oprește pentru verificări și plec mai departe, timpul nepermițându-mi să asist la „negocieri”.
Uitându-mă în oglinzi observ că nea agentul îl trage pe dreapta pentru lămurirea situației.

Câteva ore mai tărziu, uitându-ma pe geam de la birou (în apropierea zonei unde se întâmplau evenimentele amintite) observ același utilaj urcat pe un trailer. Perfect! Acțiunea mea a avut rolul scontat!
Dezamăgirea a venit însă destul de repede, atunci cănd l-am văzut că a coborât de pe trailer și a circulat din nou pe drumul european.
Se pare că a fost un bun negociator șoferul respectiv.

Indiferent dacă a fost sancționat sau nu, sunt curios de ce nu ia lumea atitudine atunci când observă încălcări crase ale legislației. De ce se mulțumesc toți doar cu înjuratul în gând sau cu capul scos pe geamul mașinii?

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.