Joaca de-a taxa

Astăzi a fost adoptat de Executivul României un proiect de lege care modifică taxa auto. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat:

„Față de legislația actuală, taxa auto a fost redusă cu până la 25%. Cei care după 1 iulie 2008, de când a intrat în vigoare prima lege, au plătit mai mult vor primi înapoi banii plătiți suplimentar prin Direcțiile Județene ale Finanțelor Publice”

El a precizat că, pentru a răspunde Curții Europene de Justiție, care a spus că a fost vorba despre o discriminare indirectă, taxa aplicându-se doar pentru anumite categorii de mașini, autoritățile au introdus obligația ca mașinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 la prima vânzare cumpărătorul să plătească taxa de primă înmatriculare.

După ce această taxă de-a lungul timpului a purtat tot felul de denumiri (de poluare, de prima înmatriculare etc), acum iar se modifică modalitatea de calcul.  Un prin aspect negativ ar fi recuperarea diferentei platite de către cei care au plătit mai mult după vechea lege. Astfel aceștia vor trebui să facă un morman de hârtii cu care vor aglomera holurile direcțiilor de Finanțe Publice.
Cel mai grav este faptul că de exemplu, dacă ai în proprietate o mașina cumpărată nouă și înmatriculată în anul 2006, dacă o vei vinde acum, cel care o cumpără va trebui să achite taxă de prima înmatriculare. Acest lucru ar putea speria eventualii cumpărători și ar putea duce chiar la o blocare a pieței.
Cum? Uite așa: cei cu mașini mai vechi vor să vândă și, mai punând o diferență de bani, șă îșî cumpere o mașină nouă, mai performantă. Cum le va fi greu să găsească cumpărători, nu vor achiziționa nici ei mașina nouă. În schimb, eventuali cumpărători ai mașinilor second-hand nu au bani suficienți pentru achiziția uneia noi.

Ar trebui să observați preocuparea ungurului Laszlo Borbely care precizează că de fapt modificarea legislativă nu ține cont de poluare ci trebuie să aducă bani la buget dar în același timp să fie conformă cu cerințele Curții Europene de Justiție.

După cum merg treburile la noi, propun să existe o singură taxă, cea de cetățean român. Aceasta va putea fi majorată zilnic, în funcție de deficitul bugetar al țarii. Atunci nu vom avea doar mașini înmatriculate în Bulgaria ci vom avea toțî buletine bulgărești.

 

Executivul

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.