Imagini în baza de date

Zilele acestea am transferat site-ul forumsuceava.com de pe o platforma software pe alta (phpBB3 la vbulletin). Nu a fost ușor.
Problemele întâmpinate au fost legate de importul fișierelor atașate. Prima problemă a fost ridicată de către versiunea 4.x a vbulletin care a modificat structura bazei de date fața de versiunile anterioare și a trebuit să „mânăresc” scriptul Impex de import prin modificarea interogărilor și alte variabile pe acolo. Să vezi apoi bucurie când am avut în sfârșit toate atașamentele importate (circa 30.000 de fișiere, dimensiune totală 10GB).  Nu vă imaginați cum mergeau interogările în această bază de date de peste 10GB, reușind să îmi ducă utilizarea hard-disc-ului la 100%. 
Acest lucru, împreună cu faptul că aveam activat la serviciul MySQL opțiunea „ binary logging ” îmi omora mașina, utilizatorii site-ului având de suferit, prin erori la accesare.
Am purces așadar la:
– mutarea imagini atașate în fișiere pe disc;
– dezactivare log în serviciul MySQL.
Nu vreți să vă imaginați cât a durat importul a 30.000 de fișiere în baza de date și apoi mutarea acestora pe hard-disc.
Pot să dau acum câteva sfaturi utile:

  • recomand dezactivare „ binary logging” pentru serviciul MySQL dacă nu folosiți replicare, lucru care poate fi efectuat în două moduri: 1) comentarea opțiunilor „log-bin” și „binlog_format” din fișierul de configurare și repornirea serviciului sau 2) executând interogare „set sql_log_bin=0;” – pentru modificarea comportamentului în timpul funcționării serviciului, fără a fi necesar restart, dar care este valabilă doar până la repornirea serviciului.
  • în cazul in care nu aveți foarte multe fișiere este preferabilă stocarea acestora pe disc, nu în câmpuri de tip „blob” în tabelele bazei de date.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “Imagini în baza de date

  1. Nu prea inteleg ce cauta fisiere imagine in baza de date , cand ele pot fi stocate pe disc din varii motive.
    Probabil ca cu 32GB ram , vreo 5 discuri la 15000 rpm RAID 5 , dual quad core ar fi mers decent la un 60 000 visitors / day.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.