Vârful Pietrosul Rodnei

În a doua jumătate a lunii trecute (iunie 2016) am făcut o drumeție pe Vârful Pietrosul Rodnei (Carpații Orientali, Munții Rodnei). Traseul pleacă din Borșa, de la intersecția cu drumul national și este marcat cu dungă albastră pe fond alb.
Din fericire se poate urca cu mașina până la Schitul Pietroasa, scutind astfel circa 3 km de mers pe jos. De la schit până la stația meteo se merge pe drumul forestier, urcând șerpuind. Se merge prin pădure și doar din loc în loc se poate arunca un ochi spre Borșa.

BorsaCu toate câ suntem în luna iunie, pe versanți mai există încă petice de zăpadă:

DSC_3453


DSC_3469Dacă am ajuns la statia meteo, e semn că mai avem puțin pâna la Lacul Iezer, spre care se merge pe malul pârăului.

DSC_3477

DSC_3482

DSC_3492

De la Lacul Iezer până pe Vârful Pietrosul Rodnei este urcarea cea mai grea. Se merge pe versant, în zig-zag. dar priveliștea este nemaipomenită. Privind înapoi spre Lacul Iezer, se observă cum acesta are o formă asemănătoare cu România.

Lacul Iezer

Lacul Iezer - Muntii Rodnei

Muntii Rodnei - Lacul Iezer

Pe măsură ce urcam eram din ce în ce mai nerăbdător să văd priveliștea de după coamă. Ce o fi partea cealaltă de munte?

Munții Rodnei

Muntii RodneiÎn câteva minute am ajuns de pe coamă până pa Vârful Pietrosul Rodnei – 2303 metrii. În scurt timp au început să se adune norii și am fost nevoiți să începem coborârea, fără să apucăm să ne odihnim.

Varful Pietrosul Rodnei

Vedere de pe Vârful Pietrosul Rodnei

Borsa

Muntii Rodnei

De unde am lăsat mașina (Schitul Pietroasa) și până pe Vârful Pietrosul Rodnei am parcurs 8.8 km, iar diferența de nivel a fost de 1312m.

urcare_pietrosul_rodnei_2016diferenta_nivel_pietrosul_rodnei

Traseul de coborâre a fost identic. Ca si cazare recomand Pensiunea Vănătorul din Borșa. Noi am fost cazați acolo două nopți și am fost mulțumiti.

Bineînțeles că dacă tot am ajuns în Borșa din nou am refăcut traseul de la Cascada Cailor și Lacul Știol, unde fusesem și în anul 2012. De această dată era mai multă apă la cascadă, fiind un an mai ploios.

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.