Toamna trecută, intr-o zi de septembrie, pe 25 mai exact, am facut o drumeție cu un grad ridicat de dificultate având in vedere condiția mea fizică: Cabana Zugreni – Vârful Pietrosul Bistriței – Rusca.
Am plecat sâmbătă dimineața din Suceava pe traseul Gura Humorului – Frasin – Transrarau – Chiril – Cabana Zugreni. Am lăsat mașinile pe marginea drumului DN17B si am pornit pe traseu.
Traseul începe din fața cabanei Zugreni. Am traversat podul de acces și imediat am făcut dreapta, prin pădure. Câteva sute de metrii acesta merge pe la baza versantului, pe malul râului, cu unele porțiuni înguste și alunecoase care culminează cu o zonă în care este necesar să te ții de lanțurile montate pe versant pentru a înainta în siguranța. Nu vreau să îmi imaginez cum se putea trece pe acolo înainte de fixarea lanțurilor.
Urmează apoi trecerea pe un baraj îngust peste râu și începerea urcușului. Dar urcuș, nu glumă.
Rampa este abruptă, se urcă pieptiș, cu multe pauze. Lungi și dese. Să nu sperați că este așa greu doar la început și apoi scapați. Nu, nu, este la fel de abrupt până sus. Traseul Cabana Zugrei – Pietrosul Bistriței este unul dificil.
Pe măsura ce creste altitudinea nu sperați ca va fi ușor atunci când ajungeți la porțiuni unde traseul merge pe creastă cu prăpastie în ambele părți. Vârful este încă departe. După ce ați ieșit deasupra copacilor și aveți priveliște către zare, vârful pe care îl vedeți în fața voastră nu este vârful Pietrosul Bistritei. Nu, este Vârful Bogolin. Pe care trebuie să îl urcați și apoi să coborâți și abia apoi se urcă pe Vârful Pietrosul Bistriței.
Când ați ajuns pe Vârful Pietrosul Bistriței – 1791m constatați că priveliștea care vi se arată este nemaipomenită. Dacă tot traseul am fost amărât că este un traseu greu, că este foarte obositor, că vremea era urâtă, cu ceată și umedă, când am ajuns în vârf ceața s-a risipit, se vedea soarele și pot spune că a meritat efortul de a urca până aici.
Conform Strava, distanța parcursă a fost de doar 5.44km în DOAR 5 ore și 8 minute, diferența de nivel fiind de 1129m.
Din fericire, coborârea nu am făcut-o pe același traseu ci am mers spre Rusca, pe un traseu mai lung, dar mai accesibil. Chiar dacă am parcurs 9.67 km, timpul de coborâre a fost de 3 ore și 26 de minute. Cu certitudine este mai facilă această varianta de coborâre decât traseul pe care am urat de la Cabana Zugreni. Trebuie însă să aibă cine să vă recupereze de la Rusca pentru a ajunge la locul unde au rămas mașinile. Eu le mulțumesc pe această cale foștilor colegi de muncă care au fost drăguți și s-au ocupat de acest aspect.
Traseul de coborâre este în prima parte pe o potecă prin pădure ca apoi sa ajungeți la un drum forestier care vă duce până jos la Rusca. Harta traseului arată așa:
Traseul este bine marcat, dar trebuie să fiți pregătiți cu alimente și apă (nu există nici o sursă de apă pe traseu).
Articole asemanatoare:
- Cabana Dochia
- Munții Călimani – Vârful Pietrosul Călimani
- Au apărut
- Vârful Pietrosul Rodnei
- Drumeție: Lacul Lala Mare – Lacul Lala Mica – Vârful Ineu
- Valea Caselor – Moara Dracilor – Șaua Ciobanilor – Vârful Rarău
- Codrii seculari Slătioara
- ZTE ZXR 10 2609
- Cascada Cailor și Lacul Știol
- Concediu iunie 2012
Frumos traseu! Bravo!