Windows98?De ce?

Saptamana trecuta am fost solicitat pentru a remedia cateva probleme software la diferite firme. Despre ce era vorba? Despre sisteme cu Windows 98 care normal ca nu aveau cum sa functioneze ok.
Hardware? Pai… procesoare incepand cu Pentium1 la 100Mhz, Pentium2 pe la 400Mhz si un super Pentium3 la 1Mhz. RAM? Cam 64, maxim 128Mb. Hard-disk? Maxim 15GB. Video? Placi pe PCI, cu 1-2Mb.
In fiecare dintre cazuri sistemul era folosit pentru contabilitate, cu soft-uri antice. FoxPro 2.6 sub DOS va suna cunoscut?
Le-am chinuit, am reusit remedierea catorva problema, a rezultat o functionare cat de cat normala. Pentru beneficiari costul interventiilor a fost cam de 2-3 ori mai mare decat valoarea sistemelor respective.

Eram total nedumerit de ce se mai folosesc softurile respective in productie, in loc sa se achizitioneze hardware nou si software nou, performant, ce permite pe langa multe altele si lucrul in retea. Toate firmele erau firme mari care si-ar fi permis fara probleme investitia in hardware-ul si software-ul necesar. Am primit raspunsul mult asteptat la ultima interventie, unde un contabil a fost dragut sa imi dezlege misterul.

Cum sa treaca ei la software nou care este complex, sigur, conform cu legislatia in vigoare? Daca trece o luna, inchide situatia si inchisa ramane, nu are cum sa mai modifice nimic din trecut. Avantajul programului antic pe care il foloseste este ca poate „aranja” datele din trecut asa cum doreste si sa obtina situatii fiscale conform necesitatilor. Asa rezolva si cu balantele cerute si multe alte situatii, despre care nu stiu multe lucruri, nefiind in domeniu.

Pentru aceste manevre facute de contabili trebuie sa ne chinuim sa remediem probleme pe sisteme care ruleaza Windows 98 astazi, cand si Windows XP se  apropie de data cand nu se va mai comercializa.


Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.