Trimiterea e-mail-urilor cu semnătură electronică

certificat_digitalTrimitem zilnic multe e-mail-uri. Unele doar către prieteni cu lucruri amuzante, altele către persoane importante cu care avem o relație de afaceri. Din păcate un răuvoitor poate trimite mail-uri în numele nostru folosind deficiențele protocolului SMTP ( Simple Mail Transfer Protocol ). Pentru a preîntâmpina degradarea relațiilor de afaceri în special din cauza unui e-mail care ajunge la partenerul nostru și care nu este trimis de noi, trebuie să asigurăm într-un mod verificare identității persoanei care trimite cu adevărat e-mail-ul. Simpla adresă de e-mail sau un nume scris în câmpul „Sender” nu garantează că mesajul a plecat chiar de la persoana respectivă.
Soluția pentru a evita aceste probleme este semnarea electronică a e-mail-urilor pe care le trimitem. Putem face acest lucru folosind un certificat digital.

Obținerea unui certificat digital se face de la o companie numită generic Certification Authority (CA). Înainte de a folosi un certificat digital trebuie să alegem un CA. Alegere aceasta este destul de dificilă în sensul că avem nevoie ca CA-ul pe care îl alegem să fie cunoscut și recunoscut de toată lumea și să prezinte încredere. Așa cum toți ne identifică după cartea de identitate sau permisul de conducere pentru că au încredere în instituțiile care le-au emis. Același lucru este valabil și în cazul în care folosim semnătura digitală.
Cu ceva timp în urmă m-am înscris pentru un certificat gratuit la Thawte, dar nu l-am folosit. Astăzi primesc un mail în care cei la Thawte îmi spun că serviciul lor gratuit nu va mai fi accesibil și mi se oferă Digital IDs for Secure Email de la VeriSign gratuit pentru o perioadă de un an.

Bineînțeles că mi-am luat un certificat de la VeriSign și mi-am configurat clientul de mail (Thunderbird) pentru a semna toate mail-urile pe care le trimit.


Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.