Nu circul ca în Uniunea Europeană

Zilele trecute mă intorceam la amiază de la masă, circulând pe o prima bandă pe o stradă cu două benzi pe sens din municipiul Suceava. Pe banda a doua, vreo 3 mașini oprite așteptau ca prima mașină să intre pe o stradă la stanga. În momentul cănd eram aproape în dreptul lor, se trezește o tanti cu un BMW să iasă din coloană. Claxoane, frână, trag dreapta mai mai să mă urc pe trotuar. La volan o isterică făcea semne disperate sugerând că aș suferi de o boală la cap. Îi zic, pe un ton frumos ( și eu am rămas surprins cât de calm am putut fi) să belească ochii în oglinzi. Răspunsul ei m-a făcut să îmi dau seama că nu am cu cine continua discuția. Cică: „Am semnalizat, deci aveam prioritate. Așa se conduce în Uniunea Europeană”. Ha?Cum?Adică legislația românească nu se mai folosește?

Art. 116. – (1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de începerea efectuării manevrelor.

Eu zic că este destul de clar Regulamentul de aplicare a OUG 195.
Tanti, puteai să treci dacă eram mai la distanță sau dacă vedeam din timp intenția ta și te lasam să intrii. E de apreciat totuși că a semnalizat, aveam convingerea că mașinile BMW nu dispun de o asemenea facilitate. Această convingere mi-au format-o conducătorii suceveni de BMW care nu semnalizează nicicănd.
Mă întreb oare câte specimene cu o gândire asemănătoare cu a ei există pe străzi…

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.