Care lumină e mai sfântă?

Cu ocazai Paștelui din acest an, credincioșii din România au avut parte de Lumina Sfântă care se aprinde la Ierusalim la Mormântul Sfânt. Minunat, nu?
Totuși lucrurile nu sunt așa simple cum par la prima vedere deoarece au fost doua delegații care au fost la Ierusalim. Astfel, o delegație a Patriarhiei, avându-l în frunte pe episcopul Varsanufie Prahoveanul, a plecat sâmbată la Ierusalim cu misiunea de a aduce pentru prima oară în mod oficial lumina sfântă. O operațiune separată de misiunea organizată de Patriarhul Daniel a declanșat arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen. Este vorba de ideea lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, care a strans și el bani, din sponsorizarile unor parlamentari din județ, pentru a închiria un avion și a lua lumina de la Mormantul Sfânt.
În presa din țară au apărut mai multe declarații ale celor implicați:

„Am primit o solicitare de la Patriarhie sa le punem la dispozitie insotitor, dar i-am refuzat. O fi ea lumina sfanta, dar legea nu imi da voie sa dau insotitor pentru lumina sfanta. Tot ce am putut sa fac a fost sa le asigur traversarea mai usoara a principalelor intersectii din orase”, a declarat pentru Cotidianul comisarul-sef Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere.

„Totul a costat 20.700 de euro, inclusiv Lampa lui David (felinarul special in care se transporta focul de la Ierusalim – n.r.). Am vrut sa fim primii care aduce Sfanta Lumina in Romania”, a explicat Flutur.

Parintele Stoica insa a tinut sa precizeze ca lumina adusa de delegatia Patriarhiei este singura adusa in mod oficial, cea binecuvantata de IPS Pimen fiind neoficial introdusa in tara.

„Nu doresc sa comentez acest lucru. Noi am avut acordul IPS Pimen si am luat legatura cu Ambasada Romaniei din Israel. Tin sa va spun ca delegatia Bucovinei a fost prima care a fost primita de catre Patriarhul Ierusalimului, PF Teofil”, a spus in replica Flutur.

„Din pacate, media incearca sa creeze un subiect de presa in aceste zile cu mai putine subiecte. Am spus ca este pentru prima data cand o delegatie a Patriarhiei Romane organizeaza o astfel de actiune. PF Daniel a dorit sa fie adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim in acest an pentru a spori bucuria clerului si credinciosilor de Sfintele Pasti, dar si pentru ca in acest an se implinesc 650 de ani de la recunoasterea oficiala a Mitropoliei Tarii Romanesti si de la trecerea la Domnul a Sfantului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale carui cinstite moaste vor fi aduse la Bucuresti in 29 aprilie”, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Patriarhiei parintele Constantin Stoica.

Avionul lui Flutur a ajuns primul in ţară, aşa că pedelistul a spus că el a adus primul în ţară flacăra sfântă. Patriarhia ar fi replicat însă, spunând că lumina adusă de Flutur nu a fost sfinţită de Patriarhul Daniel şi că, din această cauză, adevărata lumină este cea adusă de Biserică.

Articolele din presă sunt mult mai ample, dar cred că aceste pasaje sunt suficiente pentru a ne face o idee cât de cât despre oamenii care ne înconjoară și, chiar mai rău, ne conduc!

Nu fă ce face popa, fă ce zice popa!

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.