Windows – Ce este APIPA si cum se dezactiveaza

Un calculator pe care este instalat un sistem de operare din familia Windows si este configurat sa foloseasca protocolul DHCP pentru a obtine o adresa IP poate sa isi asigneze singur o adresa IP daca serverul DHCP nu functioneaza sau calculatorul nu poate comunica cu acesta.

Pentru a fi posibil acest lucru, IANA ( Internet Assigned Numbers Authority ) a rezervat zone de ip-uri 169.254.0.0-169.254.255.255 pentru AIPA ( Automatic Private IP Addressing ). Drept urmare APIPA garanteaza alocarea unei adrese IP care sa nu intre in conflict cu nici o adresa IP rutabila.

Dupa ce i-a fost asignata, in acest mod, o adresa IP placii de retea, calculatorul poate comunica folosind protocolul TCP/IP cu alte calculatoare din acelasi LAN ( Local Area Network ) care sunt si ele configurate sa foloseasca APIPA, sau li s-a setat manual adresa IP de forma 169.254.x.y, cu masca de retea 255.255.255.0. Trebuie retinut faptul ca nu va putea comunica cu alte calculatoare din alte subretele sau cu cele care nu sunt setate sa foloseasca APIPA.

Pentru a afla daca sistemul vostru foloseste in acest moment APIPA, se poate proceda in felul urmator:

– pentru Windows 98/Me:

Se merge in Start – Run, se tasteaza winipcfg si se apasa butonul OK. Daca casuta cu Ip Autoconfiguration Address contine o adresa IP de forma 169.254.x.x, APIPA este activata.

– pentru Windows 2000/XP/2003:

Se merge in Start – Run, se tasteaza cmd si se apasa butonul OK. In fereastra care s-a deschis se tasteaza comanda ipconfig /all si se apasa tasta Enter. Daca observam ca pe linia cu    ‘Autoconfiguration Enabled’ este scris "YES" si ‘Autoconfiguration IP Address’ este trecuta o adresa de forma 169.254.x.y, atunci calculatorul foloseste APIPA. Daca pe linia cu ‘Autoconfiguration Enabled’ este trecut "NO", atunci nu se foloseste APIPA.

APIPA este activa implicit. Pentru a dezactiva vom proceda astfel:

– pentru Windows 2000/XP/2003:

Se merge in Start – Run , se tasteaza comanda regedit .
In Registry Editor, se merge pana la urmatoarea cheie:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\adapter_name
Se creeaza o intrare noua:
IPAutoconfigurationEnabled: REG_DWORD
Se seteaza valoarea 0 ( zero ) pentru a dezactiva APIPA.

– pentru Windows 98/Me

Se procedeaza ca mai sus, dar locatia in Registry Editor unde se creeaza intrarea este:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\DHCP

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.