RIPE – taxa anuala pe IP-uri si AS-uri

RIPE a introdus taxa anuală pentru IP-uri și AS-uri. Mai multe informatii și prețuri se găsesc la adresa:
http://www.ripe.net/membership/billing/index.html
Pentru end-user, prețurile nu sunt așa de piperate, fiind obligați să plătească prețuri mai mici către LIR-ul de care este luat în evidență.
ICI, prin departamentul RNC si ulterior ROTLD este LIR (Local Internet Registrar) pentru alocarea adreselor IP si a numerelor AS. Ca să râdă și curcile de ei, ICI a anunțat că nu poate implementa aceste reglementări noi de la RIPE și își sfătuiește clienții să se afilieze la alt LIR.
Astfel, pentru JUMP, prețurile sunt:

– luare în evidența: 50 Euro, o singură dată.

– numar AS: 75 Euro, anual

– adrese PI (independente de provider):

– 256 adrese PI: 60 Euro, anual

– 512 adrese PI: 75 Euro, anual

– 1024 adrese PI: 90 Euro, anual

– 2048 adrese PI: 110 Euro, anual

– 4096 adrese PI: 150 Euro, anual

Mai multe informatii găsiți la adresele:
http://www.jump.ro/mnt.html
http://www.jump.ro/as.html
http://www.jump.ro/ip.html

[ad#google-adsense]

Din punctul meu de vedere este o măsură bună, ținând cont că adresele IP sunt resurse limitate în Internet (vorbind mai ales despre IPv4) și există multe IP-uri alocate către diferite persoane fizice/juridice care nu sunt folosite în momentul de față și nici nu au fost returnate către RIPE.
Sunt numoroase cazuri de rețele mici cumpărate de ISP-iști mari care au preluat și IP-urile rețelelor mici, pe care le-au folosit o perioadă scurtă, după care nu le-au mai folosit, multe clase ajungând să fie rutate către /dev/null.
Ar fi foarte interesant să vedem peste un an o statistică referitoare la numărul de adrese IP retrase pentru că nu a fost plătită taxa de administrare lunară.
În mod sigur urmează să se introducă taxă de administrare anuală pentru domeniile .ro, ceea ce iarăși ar fi un lucru bun.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

5 thoughts on “RIPE – taxa anuala pe IP-uri si AS-uri

 1. Salut,

  am AS ( pe care platesc, de vreo 2 ani, taxa de AS ) si IP-uri PA pe acest AS.

  Stii cumva daca si IP-urile PA se pun la plata? Pe site la Jump nu am gasit mare lucru. E drept ca am multe nefolosite 🙂

 2. Da, se plateste taxa si pentru adrese IP PA.
  Uite ce e-mail primisem de la jump.ro:

  ” Avand in vedere noile politici ale Registrului European (RIPE), in ce priveste alocarea de adrese IP si numere AS, IP.RO/JUMP.RO a fost nevoit sa isi modifice politica in ce priveste alocarea de Adrese IP si Numere AS.

  Pana in acest an, taxa anuala aferenta adreselor de tip PA era sustinuta din taxele de alocare platite de clientii noi. Cum insa la nivel international disponibilul de adrese IPv4 este 0 si nici disponibilul RIPE nu este foarte mare, alocarea de adrese IP nu mai este asa de simpla si nici alte blocuri IP nu se mai pot obtine foarte usor.

  Introducerea taxei anuale pentru adresele de tip PA a devenit o necesitate la momentul actual. Aceasta taxa anuala va elibera spatiile nefolosite si va permite fiecarui client sa plateasca functie de cat foloseste.”

 3. Am primit si eu factura, si pe IP-uri.

  Mi se pare ok sa platim in sensul eliberarii IP-urilor nefolosite, dar taxele sunt aberante.
  Avand in vedere ca acea suma se platea o singura data, la setup, acum sa ti-o ia anual, cred ca e mult.

  Ne putem afilia la alti LIR sa scapam mai ieftin? Din punctul asta de vedere JUMP sucks.
  Ca sa nu mai spun ca mi-au venit la mijlocul anului, pentru tot anul. Poate eu vreau sa returnez niste IP-uri si sa platesc mai putin…

 4. Era sa cad pe spate cand am vazut ultima factura de la JUMP, cred ca ori au inebunit ori s-au gandit sa faca un ban rapid si sa dispara.

  4 clase de ip-uri 1000 euro, fata de 200 euro cat plateam pana acum. Aveti vre-o ideie ce se poate face? As pleca de la jump, pentru ca scumpirea asta cu 5x pretul ne afecteaza foarte mult.

 5. Omu’ joaca tare acum ca a ramas cam singuru’ de pe piata care mai are portofoliu.
  E ultima lui tentativa de a mai stoarce ceva acum cand numai sunt blocuri de adrese IPv4.
  A ridicat pretul si catiga pe 2 fronturi, pe unu’ de la clientii vechi din majorare, pe al 2 lea de la cei care renunta la IP-uri si le revinde cu cel putin 1.000 euro pe un /24.
  De plecat e cu cantec, JUMP are segmente foarte mari si iti da bucata la alt LIR numai daca te intelegi cu el. De plecat nu prea mai ai unde ca multi au renuntat la business. Vezi Interlan daca a facut ceva, stiu ca vroiau sa devina LIR sau un vreun partener de al lor ca sa scape de problema JUMP. De majorare se stia de mult, cel putin la ISP-istii care aveau multe clase, ei stiau de ceva vreme ca o sa se „scumpeasca” de inspe ori, au primit oferta minunata de la JUMP mai „devreme”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.