Nokia E51 DTMF

nokiae51DTMF este acronimul pentru „Dual-tone multi-frequency” și este o semnalizare folosită în sistemele de telecomunicații. Sistemul DTMF folosește opt semnale de frecvențe diferite, transmise în pereche pentru a reprezenta cifre, litere și simboluri.
Cum am ajuns la acest subiect? Pai…am conectat echipamentul de voce WG-3504 la o centrala Panasonic. Pe telefonul meu, nokia E51 am setat clientul de SIP pentru a folosi un cont eurovoice, serviciul de VoIP oferit de Euroweb. Comunicația între telefon și orice extensie de pe centrala Panasonic funcționează prin internet, echipament de voce, centrala telefonică și operator care transferă apelurile către extensia dorită.
Dorind mai multe facilități pornind de la acest scenariu, s-a procedat la reconfigurarea centralei Panasonic, prin activarea DISA (Direct inward system access).
Totul configurat corect, dar, când se suna de pe nokia e51 prin VoIP, nu se putea accesa DISA. Chinuit din nou centrala, gâdilat echipamentul de voce Welltech, nici un rezultat. Testat pe linia de Romtelecom, DISA se comporta corespunzător. Hmm.. testat de pe un telefon conectat la un echipament de voce Audiocodes…hopa…merge! Deci: DISA ok, echipamentul VoIP Welltech ok, serviciul eurovoice ok. Concluzia este clara: problema este telefonul Nokia E51.
Am săpat dupa informații legate de acest lucru pe internet și am găsit răspunsul pe forum-ul de support nokia. Pentru a trimite tonuri DTMF de pe Nokia E51, trebuie ca în timpul convorbirii să se acceseze meniul Opțiuni, selectare Expediere DTMF, scris codul ce se dorește a fi trimis, dat OK și atunci el se apucă să îl trimită. Toate aceste lucruri dureaza un pic. Păi, până apuc eu să trimit steluță urmată de parola de acces la DISA, apoi să iau iau un alt trunchi de exemplu și să mai și trimit și un alt număr la care vreau să sun…saraca centrala se plictisește și îmi servește frumos un ton de ocupat.
Nu, nu voi mări timpii de așteptare pe centrală pentru că acest lucru mă va duce la alte situații neplăcute.
Oare le era greu dezvoltatorilor de la Nokia să găsească o altă soluție mai facilă de a trimite tonuri DTMF?

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.