Gateway GSM – VoIP

topex-mobilinkPentru a putea „dota” PBX-ul pe care rulează asterisk cu un trunchi GSM, am testat în ultima perioadă un gateway GSM-VoIP produs de către Topex.
Este vorba de MobiLink IP – VoIP-GSM Gateway. Acesta poate fi livrat cu
– unul sau două module pentru GSM(Global System for Mobile Communications)/UMTS(Universal Mobile Telecommunications System)
sau
– unul sau două module HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access).
Pe partea de VoIP (Voice over Internet Protocol), echipamentul care s-a achiziționat folosește protocolul SIP pentru semnalizare.
Configurarea echipamentului se face din interfața web, trebuie însă să fim atenți la faptul că acceptă doar protocolul HTTPS, nu și HTTP.
După accesarea interfeței de configurare avem acces la meniu ce cuprinde:
– Network – se poate vizualiza status-ul interfeței ethernet, se pot seta: adresa IP, netmask, default gateway, server DNS principal, server DNS secundar, diferite ruta statice, datele a două servere NTP pentru sincronizarea datei și orei echipamentului;
– Mobile – se poate vizualiza status-ul modului/modulelor instalate (retea, SIM card ID, IMEI, calitatea semnalului) precum și setarea volumului Rx si Tx, trimiterea și primirea CallerID-ului.
– VoIP – permite setarea codec-urilor (G.711 a-law, G.711 u-law, G.723, G.729), lungimea pachetelor RTP (în milisecunde), setări DTMF (In Band, RFC 2833, SIP Info), setarea volumului pentru Rx si Tx, anularea ecoului.
– PBX – vizualizare apelurilor in curs, setarea adresei IP a PBX-ului cu care se interconectează echipamentul, definirea eventualilor utilizatori care se autentifică direct la echipament pentru apeluri, definirea regulilor pentru apelurile primite, definirea regulilor pentru apelurile efectuate, setări pentru log-area diferitelor informatii;
– Sistem – vizualizare status, log-uri, upgrade de soft, setarea parolei, revenirea la setarile din fabrica, salvarea si incarcarea configuratiei.
[ad#google-adsense]
Până acum se comportă foarte bine, iar prin ajustarea setărilor de volum pe interfața mobilă și pe partea de VoIP se obtine o calitate bună o vocii, fără ecou. La terminarea apelurilor, echipamentul detectează imediat acest lucru și inchide foarte rapid linia.
Recomand folosirea unui gateway GSM-VoIP în locul soluției de a folosi un echipament GSM-analogic și apoi conectarea acestuia la un echipament cu porturi FXO.

P.S: Echipamentul este de vânzare, datorită comportamentului impecabil. Ciudat, nu? Pai.. datorită faptului că se comportă așa de bine, clientul avea nevoie de mai multe canale și si-a achiziționat mai multe echipamente cu două module fiecare.
Detalii la: http://www.forumsuceava.com/anunturi-vanzari-calculatoare-componente-electronice-suceava/18086-vand-gateway-gsm-voip.html

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

4 thoughts on “Gateway GSM – VoIP

  1. Am avut in productie 5 ani 4 asemenea echipamente. Singurul neajus constatat este ca in cateva randuri am schimbat cateva simuri…le parleau.

  2. Poti folosi modemuri huawei k3765 si altele impreuna cu asterisk cu chan_dongle care merge perfect cu asterisk 1.8 si e si mai ieftin decat mobilink’ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.