Mediul universitar

carteAm terminat de cațiva ani facultatea. La fel și studiile de masterat. Cu toate acestea ajung de mai multe ori pe săptămână pe la Universitate (a se citi: „Universitatea «Ștefan cel Mare» Suceava”). Zilele trecute „meșteream” ceva pe  la casierii. Fiind perioada înscrierilor, restanțelor și alte chestii din astea pentru care trebuie să plătești tot felul de taxe idioate, era aglomerat. Aglomerat înseamnă că studenții așteptau în casierie, dar și pe hol.
Fiecare își plătea în liniște ce avea, bucuroși fiind că au ajuns în sfârșit în fața ghișeului deservit de o tanti care tasta la „relanti”.
Și apare. Ea!  Ilustru profesor universitare, cu pretenții. Își face loc cu coatele printre studenți, ajunge cu greu lângă ghișeu și incepe conversatia cu casiera care nu se grăbea, sau probabil nu se mai putea grăbi la anii ei:
„-Aaaa, doamna Ionescu, ce mai faceți, v-ați intors din concediu, ce bine..”
„-Vai,  doamna profesor, ce onoare…bla, bla”
„-Am și eu de plătit pentru Popescu, Vasilescu,…”, îi răspunse „doamna”(asta crede ea ca este) profesor, înșiruind un întreg pomelnic cu nume și acaparând tot ghișeul.
În rest liniște. Nici unul dintre studenții care așteptau la rând nu au luat atitudine. Nesimțirea unor oameni, indiferent de statutul lor este considerată de către ceilalți un lucru normal. Nu mai deranjează pe nimeni. Și cei nesimțiți probabil știu asta și profită în orice loc de șoricul lor gros.
Neputându-mă abține le-am zis celor de la coadă că așa se întâmplă dacă nu ai pile la casierie și tupeu ca pe maidan, dar tot nu i-am putut motiva să ia atitudine. Nici doamna profa nu a clipit la remarca mea, cu toate că sunt sigur că a auzit destul de bine.
Înțeleg că uneori te grăbești și nu ai timpul necesar să aștepți, dar tu, ca un om civilizat și educat, ai fi putut să îți ceri voie de la studenți să te lase să plătești, să le mulțumești frumos, nu să te bagi ca oaia în față. Frumos exemplu de la un cadru universitar!
Și tu, ca și student accepți comportamentul specimenelor acestea, fără să îi sancționezi, măcar cu o replică bine plasată.
Profesorii, ca și restul,  trebuie respectați pentru ceea ce realizează, nu pentru denumirea funcției pe care o ocupă.
Regret că nu îi știu numele că mi-ar fi făcut o adevărată plăcere să îl fac public.

[ad#google-adsense]

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “Mediul universitar

  1. Salut!
    Din pacate stiu si eu cum e sa patesti asa ceva. Majoritatea nu iau atitudine dar pe la spate vorbesc si fac gat si nu le convine, dar nimeni nu se implica!

    Eu am avut mult de pierdur la facultate ca ziceam de fiecare data ce nu-mi convenea la profi, si acum recent am avut probleme pe la secretariat.

    Dar cateodata nu se merita sa te lupti tu singur si sa profite toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.