Link radio folosind Aphelion 500AG

aphelion500 Am realizat zilele acestea încă un link radio folosind produse Aphelion, având încredere în calitatea lor, ținând cont că am echipamente instalate și funcționale de circa 4 ani.
Pentru realizarea unei legături radio între două clădiri ale aceluiași beneficiar, la o distanța de circa 500 metrii am folosit două Aphelion 500AG și două antene wireless de exterior în banda de 2.4Ghz.
În câteva cuvinte pot spune că Aphelion 500AG este un AP/Bridge multifuncțional pentru utilizare în exterior care funcționează în oricare dintre standardele 802.11a/b/g, fiind ideal pentru folosirea la conexiuni punct la punct sau de tipul punct la multipunct.
Din punct de vedere hardware Aphelion 500AG are 32MB memorie SDRAM și 8MB memorie Flash, are o interfață Ethernet care suportă viteze de 10/100Mb Half și Full Duplex, dispune de un port de consolă serială RS232 și un conector pentru antenă de tipul Reverse Female N-Type. Ca și grad de protecție carcasa este IP68.
Alimentarea se face prin POE (Power Over Ethernet), injectorul necesar venind în pachet cu echipamentul. Tot în pachetul cu care vine echipamentul se mai găsesc și:

  • cablu de alimentare a injectorului cu tensiunea de 220Vac;Aphelion_Web_Logo
  • 30 metrii cablu Ethernet (FTP) categoria 5E, IP68;
  • cablu consola seriala de lungime 2 metrii, IP67;
  • căpăcel pentru protecția împotriva infiltrării apei în portul de consolă;
  • kit de fixare pe perete (inclusiv șuruburi, piulițe, tot ce este necesar);
  • kit de fixare pe stâlp rotund;
  • fir de împământare;
  • un scurt ghid de instalare;
  • CD-ul cu documentație;

Din punct de vedere software configurarea se face folosind consola seriala sau prin rețea folosind SSH/telnet. Dispozitivul suporta SNMP v1/v2 (nu am testat să văd ce informații îmi oferă), precum și transmiterea mesajelor către un server Syslog.
Mai multe informații despre produs găsiți pe pagina producătorului.

antena_sectoriala Ca și antene am folosit în ambele puncte câte o antena sectorială, în 2.4GHz, câștig 11dB, deschidere 120 de grade, conector RF "N" mama. Ca și specificații tehnice împortante aș putea enumera:

  • gama de frecvente: 2.4~2.4835GHz
  • VSWR: ≤ 2.0
  • impedanța: 50Ω ± 5Ω
  • câștig: 11 dBi
  • deschidere: H: 120°
  • polarizare: verticală
  • emisie maximă de putere: 10Wați
  • dimensiuni(lungime*lățime*înălțime): 425*150*64 mm 

Conectorul cu care este echipată antena este de tipul N Female, în pachetul este inclus și suportul de fixare pe perete sau stâlp rotund. De menționat că reglarea orientării se poate face din suport doar în plan vertical.
Producătorul antelor este PRO-CELL Co, LTD.
Pentru a realiza sistemul trebuie să achiziționați și cablul și conectica necesara pentru conectare antenelor la AP.
Aceste produse au fost achiziționate de la RAL.
Ca și costuri realizarea acestui link radio folosind aceste echipamente se ridică la peste 4.000 RON (considerând că aveți stâlpi sau un alt loc pe care să montați echipamentele).

Din punct de vedere al setărilor, treaba merge foarte ușor și repede, unul dintre echipamente trebuie setat în modul Acces Point, se alege banda (802.11a/b/g), ESSID, canalul de lucru, iar celălalt echipament se setează în modul Wireless Station, se alege același ESSID, aceeași bandă și același canal ca ale Acces Point-ului.
Reglarea orientării antenelor se face ușor urmărind indicațiile date de interfața de management a echipamentului setat ca Wireless Station, acolo fiind indicat nivelul semnalului, nivelul zgomotului, calitatea legăturii, viteza link-ului negociat.
Mai menționez că aceste echipamente suportă multe funcții avansate cum ar fi folosirea autentificării cu chei, folosirea unui server Radius pentru autentificare, definirea de filtre pe baza de MAC, politici QoS, etc.

PS: Și o poză cu ce a ieșit:
P1120380

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

2 thoughts on “Link radio folosind Aphelion 500AG

  1. Am lucrat cu acest tip de echipament acu 2 ani . Probleme ce mi le-a creat au fost la caderi de tensiune cadea link-ul . Cel mai stabil link si cel mai performant mi se pare MikroTik .Mikrotik mi se pare solutia ideala in sisteme wireless .

  2. Dupa indelungi cautari, acum cativa ani de zile , am ales solutia Aphelion 500AG si 600AG ,le-am cumparat la vremea aia de la RAL .Locul instalarii nu avea sa fie Romania , ci undeva pe la Ecuator, prin Africa. Au functionat ele bine cateva luni, dupa aiai link-urile au inceput sa fie instabile , pingul nu mai era constant. Cumparasem la vremea aiai 1 aphelion 600AG, cu doua antene si doua apgelioane 500ag , cu o antena.Toate prezentau condensatoarele umflate,cu bolta condensatoarelor umflata si crapata din cauza caldurii excesive. Saracele echipamente proiectate pentru zona temperata si-au dat repede duhul, se pare soarele ecuatorial le-a curmat repede viata.Am schimbat capacitatile umflate cu altele noi si totul a revenit la normal, insa ele nu au mai vazut acoperisul niciodata … fusese cea mai proasta investitie facuta vreodata…un gust amar chiar. Insa in zona temperata a Europei, aceasta problema cu condensatorii umflati a fost aproape inexistenta. Cam atat am avut a zice vizavi de experienta mea cu Aphelion 500&600AG .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.