Stick USB bootabil

Ieri m-am dotat cu un stick USB Corsair Flash Voyager de 8GB și astăzi si-a dovedit utilitatea pentru că s-a activat inregistrarea în Microsoft Partener Network și am putut face download la imaginea ISO a Windows Small Business Serverr Standard 2011 64 bit English FPP VL.
Surpriza a venit când am vrut să o scriu pe un DVD cu capacitatea de 4,7 GB, dimensiunea imaginii respective fiind de peste 6 GB.
Soluția salvatoare a venit prin folosirea stick-ului USB, pe care l-am făcut bootabil urmând pasii de mai jos, valabili în cazul în care rulați Windows 7:

  1. Deschidem o linie de comanda (folosind comanda cmd sau dand click pe iconita cmd.exe);
  2. Rulam utilitarul diskpart;
    1. tastam comanda list disk si dam Enter, software-ul afisand o lista cu disc-urile existente in sistem;
    2. identificam stick-ul USB in lista respectiva (in cazul meu este Disk 1);
    3. selectam discu respectiv folosind comanda select disk 1 (atentie, modificati in cazul in care stick-ul USB este la o alta pozitie in lista);
    4. rulam comenzile:
      1. clean
      2. create partition primary
      3. select partition 1
      4. active
      5. format fs=ntfs
    5. asteptam să termine operația de formatare, durează un pic, depinde de capacitatea stick-ul
      cum facem un Stick USB bootabil - 1
    6. rulăm comenzile:
      1. assign
      2. exit
        cum facem un Stick USB bootabil
    7. in acest moment Windows a asignat în mod automat litera H stick-ului USB;
    8. în mod normal mai departe ar fi trebuie să fie simplu, dar treburile s-au complicat pentru că eu rulam un Windows 7 pe 32 biți și kit-ul sistemului de operare pe care voiam să il pun pe disc era pe 64 biți; am fost nevoit să caut un CD cu Windows 7 32 biți, șă îl introduc în unitatea optică (drive E) și să execut comenzile:
      1. E: (litera unității optice)
      2. cd boot
      3. bootsect.exe /nt60 H:(unde H este litera drive-ului USB)
        cum facem un Stick USB bootabil
    9. montăm folosind soft adecvat (Power ISO, Daemon Tools etc) imaginea sistemului de operare pe care dorim să il avem pe stick-ul USB (în cazul meu Windows Small Business Serverr Standard 2011 64 bit English FPP VL) și copiem conținutul acesteia pe stick-ul USB (atenție: nu se copie imaginea direct pe care am descărcat-o!)
În acest moment ar trebui să avem un stick USB bootabil, de pe care să putem instala sistemul de operare pe un PC/laptop/netbook/server, alegându-l pe acesta dispozitiv de boot în locul clasicei unități CD/DVD-ROM.
PS: În timpul copierii fișierelor de pe hard-disc-ul local de pe latop (SATA-2 la 5400 rpm) pe stick-ul USB, viteza medie de transfer a fost în jurul valorii de 10-12 MB/sec:
Viteza copiere HDD-stick USBPPS: Atunci când am încercat executarea comenzii bootsect.exe din imaginea sistemului de operare pe 64 de biti, mesajul de eroare a fost:
usb-bootabil-eroare

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.