Raspberry Pi – Comanda relee folosind GPIO

La majoritatea magazinelor de profil găsiți plăci cu 2/4/8 relee care funcționeaza la 5V și care sunt comandate prin optocuplor. De exemplu:

Pentru comanda acestor plăci se pot folosi sisteme Arduino sau Raspberry Pi. Alimentarea acestor plăci se poate face de la o sursă externă de 5v prin scoaterea jumperului si alimentarea cu tensiune din sursă pe pinii JD-Vcc si GND. Aceasta alimentare este folosită pentru înfăsurarările releelor. De la placa de dezvoltare se conectează Vcc la pinul Vcc din partea centrala (cel în rând cu pinii de comandă). Nu trebuie conectat pinul GND din partea centrala, el se lasă liber.

O metodă de alimentare a plăcii constă în folosirea tensiunii de la placa de dezvoltare (RPI), fără o sursă suplimentară de 5v. În acest caz trebuie să fie montat jumper-ul între Vcc si JD-Vcc, pinul Gnd de lângă ei se leaga la Gnd la placa de dezvoltare, dar si cei doi pini Vcc si Gnd din zona centrală se leagă corespunzător la placa centrală.

Comanda activării unui anumit releu se face punând la masă pinul corespunzător (IN1, IN2…IN8). Cel puțin asa se comportă placa mea. În specificații pe alte site-uri se precizează că se aplica 5V pe pinii de intrare. Putem conecta acești pini la pinii GPIO ai Raspberry Pi pe care îi putem controla chiar din linia de comandă de pe linux.

Spre exemplificare, pentru a comanda GPIO27 vom executa:

echo „27” > /sys/class/gpio/export

echo „out” > /sys/class/gpio/gpio27/direction

echo „0” > /sys/class/gpio/gpio27/value

Pentru a dezactiva releul conectat la GPIO27 vom executa:

echo „1” > /sys/class/gpio/gpio27/value

E un pic invers decât v-ați fi așteptat, nu?

În funcție de modelul de Raspberry Pi pe care îl aveți, configuratia pinilor este:

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.