FreeBSD – conectarea la reteaua RCS&RDS folosind PPPoE

Recent m-am mutat intr-o zona unde am acces internet furnizat de firma SC RCS&RDS SA. Dupa cum bine stiti, ei folosesc PPPoE pe infrastructura lor FTB. Am fost nevoit sa imi configurez router-ul pe care rulez FreeBSD si care are rol de NAT, firewall, VPN client, etc, sa se conecteze la internet.

Pentru acest lucru este nevoie sa editam fisierul /etc/ppp/ppp.conf in care scriem urmatoarele:

default:
set log Phase tun command
enable dns
disable vjcomp
disable deflate
disable acfcomp
RDS:
set device PPPoE:rl0 #(rl0 este interfata de retea conectata in reteaua RDS)
set authname utilizator
set authkey parola
set dial
set login

Trebuie avut grija sa modificati numele intefetei de retea rl0 din exemplul de mai sus cu numele interfetei de retea cu care va conectati voi in reteaua RDS. Deasemenea trebuie sa puneti datele voastre de logare in loc de "utilizator" si "parola".
Un alt aspect important este sa nu aveti setat nici o adresa ip pe placa de retea conectata in reteaua RDS ( rl0 in cazul meu );

rl0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
options=8<VLAN_MTU>
ether 00:0c:46:17:db:2d
inet6 fe80::20c:46ff:fe17:db2d prefixlen 64 scopeid 0x2
media: Ethernet autoselect (100baseTX <full-duplex>)
status: active

Pentru ca sistemul sa isi seteze si ruta default prin conexiunea PPPoE creata este nevoie sa avem un fisier /etc/ppp/ppp.linkup in care punem:

RDS:
add default HISADDR

Atentie la editarea fisierelor, este foarte important sa pastrati spatiile la inceputul liniilor la care este necesar acest lucru (a se vedea exemplul de mai sus).
Putem sa realizam conexiunea manual cu comanda:

ppp -ddial RDS

sau putem seta ca la startup sa se activeze aceasta conexiune, prin adaugarea in fisierul /etc/rc.conf a urmatoarelor linii:

ppp_enable="YES"
ppp_mode="ddial"
ppp_nat="YES"
ppp_profile="RDS"

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “FreeBSD – conectarea la reteaua RCS&RDS folosind PPPoE

  1. Ma gandeam sa incerc si eu din cand an cand cate un PC-BSD live de pe un Stick USB, mai ales pentru ca se da de inteles ca acum la ultima versiune ar fi suportate placile Intel HD 2000 in cazul meu, iar daca se adevereste, mi-as dori sa ma pot conecta si eu la internet, iar internetul meu este tot un PPPoE de la RCS&RDS. Ma gandeam poate ai putea sa faci un script care sa execute automat toate bazaconiile dintr-un clic, iar eu sa stiu doar unde anume in acel script sa introduc datele personale pentru a face conexiunea. Ori daca te pricepi intr-adevar, atunci poate faci un programel cu interfata grafica pe care sa il execut si sa introduc acolo userul si parola, insa poate ca asa ceva este prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.