Crontab

Daemonul cron este un proces care poate rula diferite comenzi la o data si un timp specificat. Il puteti folosi pentru a planifica diferite activitati (ex: trasarea unui grafic, update la antivirus, etc)

Pentru comenzile ce trebuiesc executate repetat se foloseste crontab, care sare urmatoarele optiuni:

crontab -a filename Instaleaza filename ca fisier ce este folosit de crontab . In multe sisteme se poate executa simplu crontab filename (fara optiunea -a ).
crontab -e Editeaza fisierul de configurare pentru crontab, sau creaza un nou fisier daca acesta nu exista.
crontab -l Afiseaza fisierul de configurare pentru crontab
crontab -r Sterge fisierul de configurare pentru crontab
crontab -v Arata cand s-a editat ultima oara fisierul de configurare pentru crontab . Optiunea este valabila numai in unele sisteme.
crontab -u user Folosita impreuna cu alte optiuni, modifica sau vizualizeaza fisierul de configurare a lui crontab pentru utilizatorul user. Acolo unde exista, aceasta optiune poate fi utilizata numai de administrator.

Comanda crontab creaza un fisier de configurare ce contine comenzi si instructiuni specificand timpul la care cron ar trebui sa le execute. Fiecare intreare in fisier este compusa din sase campuri, in urmatoarea ordine:

minute(s) hour(s) day(s) month(s) weekday(s) command(s)

Campurile sunt separate prin spatiu sau tab. Primele 5 campuri contin valori intregi, iar ultimul contine comanda ce trebuie executata. In continuare aveti o scurta descriere a fiecarui camp:

Camp
Valoare
Descriere
minute 0-59 Minutul exact al executiei
hour 0-23 Ora (in cadul zilei) la care are loc executia comenzii sau secventei
day 1-31 Ziua (in cadrul lunii) in care se executa
month 1-12 Luna (in cadrul anlui)
weekday 0-6 Ziua (in cadrul saptamanii). Ex: Duminica=0, Luni = 1, marti = 2, si asa mai departe.
command Special Secventa completa de comenzi ce se doresc a fi executate. Sirul de comanda trebuie sa corespunda shell-ului bash.

Combinatii de comenzi, scripturi sunt acceptate.

Fiecare valoare din primele 5 campuri poate fi fie un asterisk (insemnand toate valorile legale) sau o lista de elemente separate prin virgula. Un element este fie un numar , fie o gama de valori indicata prin doua numere separate prin semnul minus (ex: 10-12). Ziua se poate specifica in doua campuri: ziua in cadrul lunii si ziua in cadrul saptamanii. Daca le specificati pe ambele, cron le va observa pe ambele. De exemplu:

0 0 1,15 * 1 /mydir/myprogram

Programul myprogram din directorul mydir va fi rulat in prima si a 15 a zi a fiecarei luni, dar si in fiecare zi de luni a fiecarei saptamani. Pentru a specifica ziua utilizand un singur camp, celalat va fi setat cu *. De exemplu:

0 0 * * 1 /mydir/myprogram

In acest caz programul va trebui sa ruleze numai in zilele de luni.

Daca executia unei comenzi care este in fisierul crontab produce o eroare, atunci se trimite automat un mail prin care se raporteaza eroarea.

Pentru mai multe informatii:

man crontab man cron man at man batch

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.