Neplăceri

Săptămâna aceasta mi-a cauzat neplăceri un server proaspăt instalat cu freeBSD 8-RELEASE, pe care am recompilat world-ul (8.0-STABLE) și kernelul.  Se încăpățâna să înghețe fără nici un motiv, la cele mai ciudate ore (3-4AM). Nu scria nimic in log-uri, nu accepta conexiuni către nici un serviciu care rula pe el (ssh, http, ftp). Partea proastă a fost că era localizat la circa 50 de km de Suceava.
După un downgrade la surse la 7.2 a crăpat la installworld și era o varză totală. Binarele din sistem nu funcționau, aplicațiile instalate din porturi, nici atat. După nulte chinuri pentru rebuildword și installworld l-am pus pe picioare. Noroc de binarele rămase în /rescue și alt sistem de pe care am putut copia fișiere binare (de ex: ls, ln, mtree, etc).
De atunci rulează fericit un freeBSD 7.2 și nu dă semne că ar avea vre-o problemă. Bănuiesc că ar fi un bug în driver-ul pentru controler-ul SCSI. Totuși freeBSD 8 îmi rezervă pe zi ce trece surprize neplăcute.
Din păcate nu a fost singurul care mi-a dat de muncă. Datorită neatenției mele am chinuit să fac o cameră Mobotix să înregistreze imaginile pe un storage în rețea. Simplu: rețea locală, definit user/pass pe storage, director pentru salvări, drepturi de acces scriere-citire, pe cameră configurate toate aceste date despre storage, protocol SMB. Pauză. Nu merge.
Într-o dimineață însă, având mintea odihnită am văzut că pe cameră netmask-ul era 255.255.255.240 în loc de 255.255.255.224. Săraca încerca să ajungă la storage, dar cum acesta nu se afla în subnetul ei trimitea pachetele către default gateway. Aici însă am fost băiat precaut și am tăiat pe interfața respectivă tot ce ține de file-sharing. Minunat.
La diagnosticare m-a ajutat tcpdump pe interfața mașinii de border care îmi arăta pachete de la camera Mobotix către storage, pachete care în mod normal nu aveau ce căuta pe acolo.

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.