Salarii mai mari pentru functionarii publici..

functionar_public_la_cafea_si_tigara…ca să fie mai fericiți atunci când își bat joc de tine.

Unde găsești cea mai mare mârlănie din țară? Mârlănie care te afectează în mod direct? Pai… în nici un caz la firmele private. Acolo dacă dai peste un tâmpit nepriceput, pur și simplu renunți la serviciile firmei respective și gata. Însă dacă tâmpitul nepriceputul lucrează la stat, atunci ai o problemă. Pentru că în mod sigur vei avea nevoie de un act de la ghișeul unde e el stăpân și atunci te-ai ars.

Aceast mod de privi lucrurile îl am de mult timp, dar astăzi m-am lovit iarăși de tâmpiții nepricepuții puși în spatele ghișeelor sau chiar mai sus pe scara ierarhică.

M-am mutat de circa o lună în alt imobil, în chirie. Contract de închiriere, frumos, înregistrat la Administrația Finanțelor Publice Suceava. Proprietarul imobilului nu este în țară, dar a împuternicit pe cineva, prin procură notarială să îl reprezinte în toate relațiile cu autoritățile și cu terții.

Aplicarea vizei de flotant se face la Serviciul de Evidența a Persoanei Suceava, pe strada Oituz. Aici am fost întâmpinat cu un mareee sictir de o tanti care nu este în stare să se comporte civilizat care mi-a respins actele pe motiv că mai vrea nush ce contract al locuinței în original.  La solicitarea ei de a vorbi cu un superior o dădea cotită că nu e în sediu, bla bla.

Am întrebat-o de nume și i-am atras atenția că nu are ecuson sau alt însemn pentru ca cetățeanul să știe cui dă actele.

Mi-a rostit numele cu jumătate de gură, din păcate l-am uitat.

L-a găsit până la urmă pe „șăfu’ ăl mare” și a venit cu noi să îi prezinte situația. Normal că numai gura ei se auzea (nah, e femeie), cu argumente contra noastră.

Nu am găsit înțelegere nici la funcționarul respectiv, numit probabil pe criterii politice sau pe criterii de incompetență. Cică îmi primește actele, dar viza de reședința se va acorda numai după verificare în teren a reprezentanților Poliției, în urma unei adrese pe care o va face el. Că cică așa îl obligă legea!

Sper ca nenea să ajungă cât mai repede în rândurile celor fără loc de muncă, să aibă timp să studieze cu atenție legea. Ar trebui să citească Hotărârea Guvernului României numărul 1375 din 4 octombrie 2006, publicatâ în M.Of 851/2006 prin care se aprobă Normele metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor legale privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. In aceste Norme, se precizează:

Art. 86. -(1) Pentru inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in actul de identitate, persoana interesata se adreseaza serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia locuieste temporar, completand in acest sens Cererea pentru inscrierea in actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 19, la care anexeaza urmatoarele documente:

a) actul de identitate in care urmeaza a se inscrie mentiunea de stabilire a resedintei;

b) documentul cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;

c) documentul cu care se face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.

(2) In situatia in care solicitantul nu detine un act privind titlul locativ, incheiat in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, gazduitorul sau, dupa caz, reprezentantul sau legal isi va exprima consimtamantul prin completarea rubricii corespunzatoare din Cererea pentru inscrierea in actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei, in prezenta personalului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, sau printr-o declaratie data in fata politistului de ordine publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei.

Deci, doar în cazul în care solicitantul (adică eu) nu deține un act privind titlu locativ (eu am Contract de închiriere înregistrat la Administrația Finanțelor Publice) trebuie să îl car după mine și pe cel de la care am închiriat.

Deasemenea în OUG 97/2005 completată și modificată de către Legea 290/2005, se precizează:

Art. 27. – (1) Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:

a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;

b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);

c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;

d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.

Art. 31. – (1) Pentru înscrierea reşedinţei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reşedinţei, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate şi cu unul dintre documentele prevăzute la art. 27

Conform celor două articole prezentate mai sus, dacă există un act încheiat în condiții de validitate prevăzute de legislația română în vigoare nu mai este necesară declarația scrisă a nimănui sau alte acte prin care să facă dovada că este proprietar, nici celelalte documente prevăzute la literele Art. 27, aliniatul 1, literele b,c,d, pentru că art. 31 precizează „cu unul dintre documente” nu „cu toate documentele”.
La o scurtă privire pe internet la site-urile Serviciilor de evidentă a persoanei din diferite județe ale țării se constată diferențe între actele necesare în cazul în care există contract de închiriere vizat de către Administrația Financiară.
Avem niște legi de nota 10!

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.