Proiect de modificari legislative

Pe site Ministerului Administrației și Internelor au fost postat pentru discuții publice proiecte de modificări legislative în domeniul pazei obiectivelor, valorilor și protecției persoanelor.

Postez și pe acest site documentele de acolo, pentru a rămâne accesibile în cazul în care nu se vor mai putea accesa pe site-ul respectiv:

  • [Download not found]
  • [Download not found]
  • [Download not found]
  • [Download not found]

Aș dori să semnalez modificările următoare:

  • Adoptarea măsurilor de securitate se realizează în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experți abilitați, ce dețin competențe profesionale dobândite pentru ocupația de evaluator de risc la efracție. Până la adoptarea standardului ocupațional pentru evaluator de risc la efracție, analizele de risc pot fi elaborate de specialiști cu o vechime în domeniul evaluării riscului la efracție mai mare de 5 ani.
  • Deținătorul sistemelor de supraveghere are obligația afișării în unitate a unor semne de avertizare cu privire la existența acestora.
  • Avizul proiectului se acordă de personalul de specialitate al poliției, în termen de 15 zile de la depunere.
  • Proiectantul sistemului de securitate răspunde pentru respectarea prezentelor norme metodologice în faza de proiect, iar societatea care instalează sistemul de securitate este răspunzătoare de implementarea și respectarea proiectului de execuție.
  • Orice modificare în faza de instalare a sistemului de securitate se face după consultarea proiectantului sistemului de securitate, iar ulterior punerii în funcțiune a sistemului, după consultarea unui proiectant autorizat.
  • Modificarea sistemului prin suplimentarea de echipamente ori înlocuirea de componente, care nu afectează cerințele inițiale, se materializează prin actualizarea proiectului cu fișe modificatoare ori prin completarea manuală pe proiectul existent, în cazul unor modificări minore, certificate de proiectant. Aceste modificări nu se supun avizării poliției.
  • Modificarea sistemului prin diminuarea componentelor prevăzute în proiectul avizat de către poliție se supune unui nou aviz.
  • Registrul special pentru evidențierea contractelor se înregistrează la inspectoratul de poliție județean sau Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pe raza căruia societatea are înregistrat sediul social, se păstrează la sediul lucrativ, iar după completarea filelor, se arhivează pe o durată de 2 ani.
  • Conducătorii și personalul tehnic al societăților specializate în domeniul sistemelor de alarmare și al mijloacelor de protecție mecano-fizice sunt obligați să păstreze confidențialitatea informațiilor referitoare la sistemele instalate sau avute în întreținere.
  • Personalul de conducere și cel tehnic din cadrul societăților specializate care a încetat raporturile de serviciu nu are dreptul să intervină în sistemele executate de societate ori să divulge informațiile referitoare la sistemele instalate sau avute în întreținere.
  • Proiectele se întocmesc cu respectarea următoarelor cerințe: a) un exemplar se predă beneficiarului pe bază de proces-verbal, iar un altul se păstrează la proiectant, în format scris ori electronic, în regim de confidențialitate;
    b) atribuirea unui cod și numerotarea filelor, cu specificarea numărului total de file, în antetul sau subsolul cărora se vor trece codul proiectului, denumirea proiectantului și expresia „document confidențial”.
  • După punerea în funcțiune a subsistemului de televiziune cu circuit închis, beneficiarul are obligația păstrării software-lui necesar funcționării pe toată durata de viață a echipamentului și/sau perioada de arhivare a imaginilor.
  • Reviziile tehnice periodice includ toate operațiunile necesare pentru menținerea în stare de funcționare a subsistemelor tehnice instalate la parametrii proiectați, iar frecvența acestora se stabilește de beneficiar, în funcție de riscurile la securitate fizică și mediul ambient, însă cel puțin o revizie pe semestru.
  • Personalul tehnic implicat în activitatea de proiectare, instalare modificare sau întreținere a sistemelor de alarmare împotriva efracției, înștiințează beneficiarul despre eventualele vicii de funcționare.
  • Societățile specializate în sisteme de alarmare împotriva efracției cu obligații contractuale de asigurare a întreținerii sau garanției sistemelor, trebuie să dispună de un serviciu tehnic adecvat pentru a remedia defecțiunile semnalate, în cel mult 24 de ore de la primirea sesizării beneficiarului.

Cateva observații personale pe baza celor menționate mai sus:

Pentru analiza de risc de care se vorbește, din câte știu se vor face cursuri specifice la asociațiile profesionale din domeniu. Cum rămâne însă cu prevederea legată de efectuarea analizei de risc până la apariția standardelor profesionale? De unde îi luăm pe acei specialiști cu 5 ani vechime?
În legătură cu afișarea faptului că obiectivul este supravegheat video, să vedem acum mici patronii de buticuri cum trebuie să recunoască și în fața angajaților că aveau camere de supraveghere de mult timp, prin care urmăreau și comportarea angajaților, fără știrea acestora. Se pare că lucrurile acestea vor lua sfârșit.
15 zile pentru un aviz? Și beneficiarul ce face în aceste 15 zile? Iar se vor face lucrări de execuție înainte de obținerea avizului, sub riscul sancțiunilor aferente.
Este bine că s-a diferențiat răspunderea între proiectant și executant și că există obligația expresă de a consulta proiectantul pentru modificări și reobținerea avizului poliției.
Nu știu ce vor să spună prin faptul că registrul de evidența a sistemelor executate se înregistreaza la politie. Dacă e in format electronic, cum se descurcă cu asta?
Este binevenită precizare cu arhivarea pe 2 ani, să nu vină să te întrebe de sisteme instalate acum 15 ani.
Au renunțat în sfârșit la clasificarea proiectelor ca și secret de serviciu și se mulțumesc doar cu „confidențial”. Super!
Abia astept să văd cum păstrează beneficiarii soft-ul ptr DVR-uri, că de obicei la nici o lună de zile nu îl mai ai și ti-l cer din nou!
Este bine că s-a definit o perioadă minimă de revizie la sisteme, să nu fie la latitudine beneficiarului care vrea sa o facă o dată la 11 ani și atunci gratuit.
Observat că s-a introdus termenul de remediere pentru toate sistemele aflata în întreținere sau in garanție, nu numai la cele importante. Firmele respective trebuie să își facă stocuri de piese/subansamble de schimb.

Nu am studiat cu atenție chiar toate articolele, sunt curios însă de forma finală care va ajunge la promulgare și de impactul acestor modificări în piața (asupra firmelor specializate pe proiectare/instalare/întreținere cât și asupra beneficiarilor sistemelor de securitate).

Partea de paza, transport valori, dispecerizare nu m-a interesat deocamdată.

Spor la studiat documentele, pentru cei interesați!

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

8 thoughts on “Proiect de modificari legislative

  1. „Pentru analiza de risc de care se vorbeste, din câte știu se vor face cursuri specifice la asociațiile profesionale din domeniu”.

    Au mai inventat o metoda de cursuri „vrei nu vrei, bea Grigore”.
    Ai cunostinta de formatorii care organizeaza astfel de cursuri?
    Din ce cunosti, cursul de proiectare sisteme de sec. poate fi facut sarind peste cursul inginer sisteme de securitate.

    A aparut HG 301/2012 (MO I nr.335/17.05.2012

  2. Inca nu stiu unde se organizeaza asemenea cursuri. In mod sigur va fi si ARTS printre formatori.
    Cursul de proiectant se poate face chiar daca nu l-ai urmat pe cel de inginer sisteme de securitate.

    Multumesc pentru informatie! Super utila!

  3. Am urmarit modificarile legislative de o vreme referitor la acest domeniu. Stiti cumva daca au intrat in vigoare Instructiunile M.A.I. pe linia evaluarii de risc fizic ?
    Cursurile pentru evaluatori se vor tine doar in Bucuresti sau si in orasele resedinta de judet ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.