Folositi prevederile OUG 97/2005

Mi-am zis că e cazul să îmi rezolv (din nou) problema vizei de reședință în municipiul Suceava, așa că astăzi m-am prezentat frumos la Serviciul de evidență a persoanelor (în incinta Iulius Mall, la etaj) cu cartea de identitate în original și copie, împreună cu o chitanța de 4 lei de la Primăria Suceava, reprezentând taxa aferentă.
Știind din alți ani ce mă așteaptă, m-am dus cu poezia învățată, astfel încât atunci când funcționarii de acolo au încercat să mă trimită acasă sub pretextul că trebuie să vina și proprietarul spațiului si/sau să aduc contractul de închiriere înregistrat la Fisc, le-am prezentat frumos prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, care a fost proaspăt republicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 719, din 12 octombrie 2011, care prevede:

Art. 28. — (1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

Astfel, invocând prevederile art. 28 (1), litera c, am putut să mă impun în fața funcționarului public care, cu toate că știa ca este posibilă si această variantă, nu voia în ruptul capului să accepte. Intr-un sfârșit a cedat și mi-a dat să completez și formularul cu declarația respectivă, formular pe care îl avea pregătit.

Vă dați seama câti omuleți au trimis ei acasă, bazându-se pe neștiinta lor? Aștept acum să vină acasă cei de la ordine publică pentru verificări.

Concluzii:

1. Pentru a nu fi refuzat în relațiile cu autoritățile statului (degeaba), studiați legislația astfel încât să o cunoașteți mai bine ca funcționarii.
2. Puteți obține viza de flotant dacă locuiți într-un spațiu și nu aveți contract de închiriere înregistrat la Fisc sau proprietarii nu se pot prezenta la biroul de evidență a persoanelor pentru a declara luarea în spațiu.

 

Pățaniile din anii trecuți pot fi citite tot pe acest site, de exemplu aici sau aici.

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

One thought on “Folositi prevederile OUG 97/2005

  1. Nu poate decat sa ma bucure chestia asta, si cand ma gandesc ca functionarii din orice institutie te trimit acasa daca nu au chef de munca doar asa ca sa mai trieze din ei, e trist ce se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.