D-Link DSR-250N

Sătul de pocnitorile de routere de 100 lei care se blochează des, am zis să încerc un D-Link DSR-250N pentru a îl instala la un client, într-o locație destul de îndepărtate.
Echipamentul beneficiază de un port Gigabit WAN, 8 porturi LAN Gigabit, un port  RJ45 pentru consolă și un port USB 2.0.  A venit ambalat într-o cutie pe care era specificat modelul, seria echipamentului, versiunea de hardware și chiar versiunea firmware-ului instalat pe dispozitiv (1.01B46_WW). În cutie se găsește echipamentul propriu-zis, două alimentatoare 220V/12V, unul pentru prizele din Marea Britanie și unul pentru prizele europene, două antene pentru partea de wireless, patchcord Cat.5E UTP, cablu serial RJ45-DB9, CD-ul și documentație de instalare/utilizare/certificat de conformitate.

D-LINK DSR-250N  D-LINK DSR-250N
În partea frontala a echipamentului D-Link DSR-250N avem conectorul USB, cele 8 porturi pentru LAN, portul de WAN și cel pentru consolă. În spate sunt amplasate cei doi conectori pentru antene,  conectorul pentru alimentare, butonul de pornit/oprit, precum și accesul la butonul de resetare. În laterală avem accesibil butonul pentru WPS (Wi-Fi Protected Setup).

 D-LINK DSR-250N  - Partea din spate D-LINK DSR-250N  - lateral
Pentru a-l configura, m-am conectat în portul 1 folosind cablul existent în pachet. Routerul mi-a alocat în mod automat IP din clasa 192.168.10.0/24, adresa lui fiind preconfigurata ca 192.168.10.1. Folosind un browser web am accesat http://192.168.10.1, autentificându-mă cu userul admin și parola admin, acestea fiind datele implicite.
Pentru acces rapid la internet am configurat interfața WAN să folosească Dynamic IP (DHCP), routerul fiind conectat în  rețeaua internă a firmei, unde există un server DHCP funcțional. Celelalte posibilități de configurare a interfeței WAN sunt:

  • D-LINK DSR-250N Static IP
  • PPPoE  (Username/Password)
  • PPTP (Username/Password)
  • L2TP (Username/Password)
  • Japanese multiple PPPoE
  • Russian dual access PPPoE
  •  Russian dual access PPTP
  • Russian dual access L2TP

Observând că pe site-ul producătorului există o versiune mai nouă de firmware decât cea instalată pe echipament,  am zis că e cazul să ii fac upgrade. Procedura a decurs fără probleme, nu a durat foarte mult. Înainte  aveam:

Firmware Version: 1.01B46_WW
Firmware Date: Fri Jul 15 20:09:02 2011

După actualizare:

Firmware Version: 1.05B53_WW
Firmware Date: Mon Jun 4 19:27:29 2012

Pe partea de VPN, echipamentul știe de IPsec, PPTP, L2TP, SSL VPN, OpenVPN – o grămadă de nebunii. M-a interesat în mod deosebit să îl configura ca și server PPTP.
Pentru început a trebuit să creez un utilizator cu drept de conectare la serverul PPTP, lucru realizabil din meniul Advanced – Users. Trebuie avut în vedere să selectăm grupul PPTP pentru utilizatorul adăugat.
Pentru activarea serverului PPTP mergem în meniul Setup – VPN Settings – PPTP – PPTP Server.
D-LINK DSR-250n D-LINK DSR-250N PPTP Server

În ceea ce privește portul USB disponibil pe D-LINK DSR-250N, acesta poate fi folosit pentru conectarea unei imprimante, a unui dispozitiv de stocare (memory stick, HDD extern) sau poate fi folosit ca a doua interfață WAN. Personal am conectat un stick de memorie Corsair Flash Voyager cu capacitatea de 8GB, pe care l-am putut accesa din rețea, după ce am făcut setările necesare:

D-LINK DSR-250N USB D-LINK DSR-250N USB SHARE

Continutul stick-ului l-am putut accesa din rețea folosind: \\192.168.10.1, fiind vizibil sub numele Disk-1.
Am conectat deasemenea un modem AMOI U2000+ precum și un modem Huawei E220, dar nici unul nu a fost recunoscut de către D-LINK DSR-250N pentru a-l folosi ca și a doua interfată.

Pe partea de wireless, routerul vine implicit configurat cu SSID DSR-250N_1, fără nici o măsură de autentificare. Se pot defini mai multe profile wireless, cu diferite metode de securitate (WEP, WPA, WPA2, WPA+WPA2) , apoi se crează AP-uri virtuale asignate fiecărui profil. Un aspect interesant pe care nu l-am mai întâlnit este posibilitatea definirii intervalului de timp (oră și minut) în care să fie activat AP-ul respectiv.

D-LINK DSR-250N protectie atacuriMerită menționate și următoarele facilităti:

  • posibilitatea adăugării de adrese IP alternative pe interfețele de WAN;
  • se poate dezactiva funcția de NAT, permițând rutarea clasică între LAN și WAN, funcție utilă în cazul în care providerul de internet alocă mai multe adrese IP rutate prin intermediul IP-ului de link;
  • se poate clasifica traficul Wi-Fi pe clase de servicii, în funcție de DSCP/TOS;
  • posibilitatea selectării modului în care funcționează wireless-ul ( 802.11g și 802.11b, doar 802.11g, 802.11 n și 802.11g, doar 802.11n), precum și a puterii de transmisie (între 1 și 31 dBm);
  • se poate dezactiva serverul DHCP pe partea de LAN;
  • există funcția DHCP Relay pentru LAN, putând astfel transmite toate cererile din rețeaua internă către un server DHCP din altă rețea;
  • cele 8 porturi din LAN pot fi asignate la diferite VLAN-uri;
  • filtrare de conținut bazat pe listă de site-uri permise, cuvinte cheie;
  • firewall;
  • știe de IPv6, atât pe interfața WAN cât și LAN, DHCPv6, Router Advertisment;
  • se laudă ca blochează flood-ul TCP, UDP și alte drăcii din astea;
  • posiblitatea trimiterii logurilor către un server syslog extern sau memorării acestora în echipament;
  • statistici detaliate privind clienții activi, sesiunile active, tipul de trafic, pachetele de pe interfețe;
  • administrare de la distanță, prin WAN, folosind SSH sau interfața web (port implicit 443), putând defini dacă accesul se face doar de la orice adresă IP sau adresele IP dintr-un interval predefinit;
  • monitorizare prin SNMP;
  • sincronizare cu server NTP;
  • suport pentru Dinamic DNS (dyndns, dlinkddns, oray);
  • capturarea pachetelor, cu posibilitatea selectării interfeței și descărcarea apoi a fișierului de captură pentru analiză;

Regret că acest echipament nu are posibilitatea de montare în rack de 19″.
Nu știu încă cât de stabil este în funcționare îndelungată, sper să nu mă dezamăgească.

Specificatiile, așa cum sunt date de producător: [Download not found]

Prețul acestui echipament este acum de circa 1300 lei, în funcție de furnizor.

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

4 thoughts on “D-Link DSR-250N

  1. Am si eu o intrebare.
    Exista pe undeva un manual de instalare la routerul D-Link 250N in limba romana?

  2. salut. am achizitionat un router exact ca al tau, DSR-250N, am reusit sa-l configurez pentru a functiona reteaua, dar nu reusesc sa setez wireless-ul.
    pur si simplu nu merge.
    au incercat acelasi lucru un baiat de la upc si un prieten care se pricepe la retelistica?
    de la upc mi-a spus ca este defect, e usor sa scapi cu explicatia asta.
    oare ce facem gresit?

    multumesc.
    eugen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.