Android – folosirea unui receptor GPS conectat prin Bluetooth

Mai toți avem smartphone. Majoritatea au încorporată partea de recepție GPS. Altele nu. În orice caz, multe dintre aplicațiile care rulează pe smartphone folosesc informații despre localizarea dispozitivului (pentru navigatie, pentru harti, pentru livrarea de continut regional etc). Localizarea se poate efectua prin folosirea informațiilor referitoare la antenele de telefonie mobila, rețelele wireless din zonă sau prin culegerea acestora de la receptorul GPS.

Pentru o localizare precisă este necesar să folosim informațiile obținute de la receptorul GPS. Receptoarele GPS încorporate în smartphone-uri nu au de cele mai multe ori sensibilitate suficienta, astfel încat recepționeaza semnalul de la un număr redus de satelit și au probleme în conditii meteo nefavorabile (ceața, ploaie, ninsoare). Rezultatul acestor neajunsuri: nu putem avea o localizare precisă, obținută într-un timp scurt.

O posibilă soluție este folosirea unui receptor GPS dedicat, eventual echipat cu o antena externă, care va comunica prin Bluetooth datele către telefonul mobil.

Personal am testat cu un dispozitiv de genul ăsta:

receptor_gps_bluetooth

Are acumulator intern, se încarcă prin USB, are antenă internă ceramică, LED-uri de stare pentru GPS si Bluetooth, conector MMCX pentru conectarea unei antene exterioare. Ca si cost, până în 50 de euro.

Asta e cu hardware-ul. Cu software-ul însă, e mai complicat. Pe Android nu putem folosi direct acest dispozitiv ci este nevoie de o aplicație și ceva setări.

Astfel, pe Androis 4.4.4 pe care am testat eu, rulat pe Samsung Galasy S (GT-I9000) cu CyanogenMod 11, pașii care trebuie făcuți sunt:

  1. Activam optiunea „Allow mock locations” din meniul Settings – Developer options
  2. Instalăm aplicatia Bluetooth GPS din Google Play
  3. Împerechem telefonul cu receptorul GPS, folosind conexiunea Bluetooth (PIN-ul implicit a fost 0000 in cazul meu)
  4. Lansăm aplicatia Bluetooth GPS, în care selectăm dispozitivul Bluetooth corespunzător, bifam opțiunea „Enable Mock GPS Provider” și apăsăm butonul Connect.
  5. Urmărim în ecranele aplicației dacă primim informații de la modulul GPS conectat astfel și ce informații primim.

android developer-options

Lăsăm aplicația pornită și deschidem orice altă aplicație în care avem nevoie de informații despre poziționare. Datele obținute prin Bluetooth vor ajunge și la aplicația respectivă atunci când sunt solicitate (atenție însă la setarea de localizare din meniul telefonului, să fie setată pe „Device only„).

Acuratețea pe care am obținut-o astfel a fost de 3m.

Că tot veni vorba, nu are nimeni la vânzare o antenă GPS cu conector MMCX?

 

 

 

Articole asemanatoare:

Bogdan Turcanu

Bogdan Turcanu

5 thoughts on “Android – folosirea unui receptor GPS conectat prin Bluetooth

  1. Nu am testat, pentru ca se incarca cu cablu mini-USB si in masina am tot timpul unul.
    L-am folosit in mai multe zile cate 2-3 ore pe zi, dar nu am contorizat cat pe baterie, cat alimentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.